in

Lombikborjak születtek az országban elsőként

2020 augusztusában született Campus Cili, Campus Csongor és Campus Csanád.
A Lajoskomáromi Tejtermelő Kft. tehenészeti telepén jöttek világra a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Embrió-átültető Központjának munkatársai által létrehozott murray grey borjak. Azért különleges ez a három boci, mert élő szarvasmarhából petesejtleszívással, laboratóriumi körülmények között végrehajtott termékenyítéssel fogantak.

Az általánosan használt mesterséges megtermékenyítéssel szemben, amikor a nőstény testébe művi úton bejuttatott hímivarsejtek természetes folyamatok révén találkoznak, addig a mesterséges termékenyítés minden mozzanata laboratóriumi körülmények között zajlik. Ilyenkor az üvegcsében létrejött, már életképes embriót ültetik be a petesejtet adó nőstény testébe.

A hat beültetésből három borjú született meg, ami siker a szaporodásbiológiai kutatócsoportnak. Ez segíthet a marhaállományok genetikai előrehaladásának fejlesztésében, továbbá a kimagasló genetikai értékű donoregyedektől nyerhető utódok számának növelésében is.

A génállomány javítása mindig is az emberiség céljai között szerepelt, az üvegcsében utaztatott utódok praktikusabbak lehetnek a tenyészállatok utaztatásánál. A három boci látszólag tényleg tökéletes, de még ha esetleg nem is azok, vitathatatlanul aranyosak!

Forrás: Szent István Egyetem Kaposvár

Tyúkok is kaphatnak láthatósági mellényt

Árt a wi-fi a méheknek?