Túl sok? Túl kevés? Mennyi az elég?

A hőség beköszöntével még nagyobb figyelmet kell fordítanunk kedvencünk hidratáltságára! Honnan tudhatjuk, hogy eleget iszik?

A legtöbb kutya, ha egészséges, magának megoldja az elegendő vízivást. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy mindig gondoskodunk arról, hogy legyen előtte iható hőmérsékletű, friss víz!

Ez általában testsúly-kilogrammonként 40-50 milliliter vizet jelent naponta, tehát egy 10 kilós kutya fél litert iszik normál körülmények között egy napon. Ennek mennyisége változhat az elfogyasztott táplálék nedvességtartalmától, az igénybevételtől, de akár a kinti hőmérséklettől is.

Ha a kutya a megszokottnál sokkal kevesebbet vagy többet iszik, akkor forduljunk állatorvoshoz! Bár előfordulhat, hogy épp nem beteg, csak idegességében átmenetileg mellőzi az ivást, de a kiszáradás miatt fontos lehet a szakember segítsége. Először próbáljuk meg akár kézből megitatni, ha nagyon liheg, de magától nem iszik!

Egy kis időt hagyhatunk, hogy felengedjen, de, ha az ínye száraznak tűnik, a nyála sűrűnek és bágyadt, az már a dehidratáltság tünete, forduljunk állatorvoshoz!