Bár nálunk leginkább a barna héjú tojás kapható, szívesen vásároljuk a ritkább fehéret is.

A színük különböző, de azon felül is van eltérés köztük?

A különféle színű tyúktojások felépítésben, formailag és belsejüket tekintve is megegyeznek. A bennük található tápanyagokra nincs hatással a tojáshéj színe, csupán a tyúkok tartási körülményei. Más íze lesz a szabad tartásban, magvakon és növényeken élő csirkék tojásainak, mint a szűk ketrecben tápon élő társaikénak.

Mitől lesz mégis más színű a tojás?

A válasz már-már banálisan egyszerű: általában a barna tollú tyúkok barna, míg a fehér tollú tyúkok fehér tojást tojnak.

Miért tojnak majdnem minden nap?

Ez a házityúkok szuperképessége. Amíg a legtöbb vadon élő madár csak szaporodási időszakban rak tojásokat, a tyúkok szinte minden nap, akár még kakas nélkül is. Ez amiatt van, mert a háziasítással együtt a tyúkok szaporodási ciklusa kitolódott gyakorlatilag egész évre, vagyis hím nélkül is termelnek, hátha alapon. Azzal, hogy az emberek kiveszik alóluk a tojásokat késztetik őket arra, hogy ne hagyják abba. Ha nem nyúlunk hozzájuk, elkezdenek kotlani rajtuk, hogy kikeltsék a kicsiket (akár megtermékenyítetlenül is), így valószínűleg három hétig nem is tojnak.

Forrás: Taste of Home