A magyarosabban arany retriever kutyafajta egy igazi szőrös tünemény. Aranyos picinek, aranyos felnőttnek, ő a kutyusok szeretetreméltó aranyhaja.

Kellemes megjelenésű, szép mozgású kutya. Szeme barna, füle lelóg, szőrzete közepesen hosszú. Sűrű, selymes szőre a fején és a végtagok elülső felén rövid, a hátulsó felén és a farok teljes hosszán zászlósan hosszabb.  Átlagosan 55 cm környéki a marmagassága és 30 kilogramm körüli a súlya, ami nemének függvényében plusz/mínusz változhat.

Harmonikus megjelenésénél csak természete csodálatosabb. Igazán barátságos, engedelmes, együttműködő, ragaszkodó kutyus. Rettentően tanulékony (nem véletlenül került be a legintelligensebb kutyák top 10-es listájába) és szolgálatkész. Ideális családi kedvencnek, de remekül megállja a helyét, mint munkakutya.

Kiváló választás akár kisgyermek mellé is. Szuper csapatjátékos, így nagy valószínűséggel nem csak az emberekkel, hanem más állatokkal is remekül kijön. Megbízható, odaadó. Sok vakvezető kutya is közülük kerül ki. De pompás szimata miatt  szívesen alkalmazza a rendőrség, és akár mentésben is elsőrangú. Szereti a vizet, a túrázást, a játékot, de leginkább a gazdáját.

Csupa jót lehet elmondani róla, csupa nagybetűvel, mindenkinek ajánlott ez az imádnivaló teremtés!

Vélemény, hozzászólás?