Ki ne emlékezne gyerekkorából a száraz FEHÉR nudlira, ami ott porlott a nyári melegben a tikkadt fűcsomók között, vagy városokban a járdák szélén! Megvan még, csak átalakult.

Ó, azok a 90-es évek, amikor még az aluljáróban fényképautomata volt… az emberek papírboltba jártak és ott javítószalagot vettek az írógéphez. A nyarak olyan melegek voltak, hogy csak úgy porzott minden, a gyep kiégett és barna volt, az aszfalt sok helyen megolvadt, a hőségben botorkáló ember pedig időről időre átlépett egy fehér kutyaszart. Mert valahogy legtöbbször hófehér volt, mintha porcukorba forgatták volna. De hová tűnt?

Megfakultak volna az emlékek?

A fehér kutyapiszok eltűnésének oka nem a technika fejlődésére vezethető vissza, ezért kevésbé nyilvánvaló. Nem is arról van szó, hogy az idősebb emberekben megfakulnak az emlékek, és így a barna kutyapiszok a képzeletünkben fehéren világít. Egyáltalán nem a képzelet szüleményéről van szó, tényleg fehér volt a 70-es és 80-as, sőt a 90-es évek kutyapiszka is. Mint egy csúnya, szabálytalan kréta feküdt a porban, majd a melegtől néhány nap alatt elporladt, vagy az esővízben feloldódott.

A rudi és a püré

A fehér kutyaszar a 2000-es években szépen lassan eltűnt, és felváltotta a húsos-barna rudi, vagy a krémfagylalt állagú csokoládés habcsók. Olyan fokozatos volt az átmenet, hogy szinte fel sem tűnt, pedig egy évtized alatt a fehér kutyaszar eltűnt, mintha sosem létezett volna. Pedig a kutyák ugyanolyan szorgalmasan végzik dolgukat, mint pár generációval ezelőtt. De az eledelük megváltozott! És az új kutyatápoknak köszönhetően megváltozott a végtermék is.

Mi áll a háttérben?

A Treehugger elmélete szerint a fehér kutyaszar hátterében a magas kalcium tartalmú tápok álltak. A kutyaeledel korábban sokkal több csontlisztet tartalmazott, amely magas ásványianyag-tartalmú. Mivel a kutya emésztőrendszere nem tudott mit kezdeni a sok kálciummal, abból végül ürülék lett, és a meszes anyag pedig kiszáradt a napon. A rudik tele voltak sókkal, ásványokkal, mésszel, így fehérre száradtak, mumifikálódtak.

Egyre ritkább a rossz táp

Manapság a kutyatápokra sokkal jobban odafigyelnek a gyártók: nem az már a fontos, hogy megtöltse a kutya a hasát és ne vinnyogjon, hanem az, hogy egészséges legyen és épp megfelelő kondícióba kerüljön. A tápok alapanyagai pontosan ki vannak számolva, megfelelő mennyiségű fehérjét és rostot tartalmaznak. A felesleges anyagokat pedig szándékosan csökkentették, hogy ne terheljék vele a kedvenceink szervezetét. Az eredmény az egészséges és tápláló eledel, majd pedig a modern kinézetű kutyaszar lett.

Aki a napjainkban fehér kutyaszarral találkozik, levonhatja a következtetést, hogy a kutya nem a legjobb táplálékot fogyasztja. A fehér kutyaszart okozó tápokat érdemes kerülni, mert a kutyusok egészségesebbek és hosszabb életűek lesznek a jobb minőségű eledeltől.