Talán már mindenkinek okozott kínos pillanatokat, amikor egy ismeretlen vagy ismerős kutya kezdte el érzékeny területeken szagolgatni.

Ez az óvatos szaglászástól a bökdösésig bármi lehet, ami olykor kellemetlen, zavarba ejtő vagy egyenesen mulatságos. Miért is teszik ezt?

A kutyák egymás közti kommunikációjának szerves része egymás fenekének szagolgatása. Ezzel üdvözlik az ismerősöket és ismerkednek meg ismeretlenekkel. A kifinomult szaglásuknak köszönhetően egy-egy szippantás rengeteg információt árul el a szagok tulajdonosáról. Azért nehéz ezt igazán megértenünk, mert közel sem rendelkezünk olyan fejlett érzékszervvel, mint ők.

A mi 5-6 millió szaglósejtünkkel szemben nekik nagyjából 300 millió van, ami a szájpadlás felett, az orrüregben megtalálható Jakobson-szerv segítségével az illatot információvá alakítja. Ennek segítségével képesek kiszagolni a drogokat, robbanóanyagokat, romok alatt rekedt túlélőket, de akár betegségeket vagy az aktuális hangulatunkat is. Bár sokat megtudnak rólunk azelőtt is, mielőtt a közelükbe érnénk, szeretnek közelebbről is mintát venni.

A ruhánk, a kezünk is rengeteg dolgot elárul rólunk számukra, de az intim tájékon található verejtékmirigyeink igazán csalogatók számukra. Ezek a mirigyek megtalálhatóak a hónaljban, és a mellbimbónál is többek között, de a nemi szervek és a végbélnyílás környéki részt érik el igazán, hogy a mirigyekből kibocsátott feromonokból vegyenek mintát. Különösen érdekes ez a terület számukra, ha korábbi együttlétet, menstruációt vagy gyermekáldást szimatolnak.

Részükről ez egy ártalmatlan cselekedet, nincsenek tisztában azzal, hogy ezt mennyire nem illik, és esetenként, főként férfiaknak akár fájdalmat is okozhatnak ezzel. Ha zavaróan tolakodóvá válik a kutya viselkedése, akkor érdemes megtanítani neki némi önuralmat, de más esetben egy mosollyal is kiegyezhetünk.

Forrás: Psychology Today