Április utolsó hete az Immunizációs Világhét.

Ennek apropóján most az oltásokról beszélünk. Miért is fontos a rendszeres vakcinázás?

Megvéd a fertőzésektől, betegségektől

A kutyák és macskák jövet-menet bárhol és bármikor összeszedhetnek különböző kórokozókat. Egy séta alkalmával, pocsolyában való megmártózással, más állatokkal való találkozáskor könnyen megfertőződhetnek, amitől úgy tudjuk megvédeni őket, hogy vakcinázással felkészítjük rá az immunrendszerüket.

Megvédheti az életét is

Számos betegség halálos kimenetelű lehet, ezért a legfontosabb a megelőzés. A veszettség az emberre is átterjedhet, nem véletlenül szerepel a kötelező oltások között több országban, köztük a miénkben is. De nem ez az egyetlen betegség, aminek rossz vége lehet. Kutyáknál a szopornyica, a parvovírus vagy a leptospirózis, macskáknál a panleukopénia, a herpeszvírus vagy a calicivírus szedi az áldozatait vakcinázás nélkül.

Másokat is megvéd a fertőzések terjedéstől

A saját kedvenc beoltatásával nem csak az ő egészségét védjük, hanem megfékezzük a betegségek terjedését, ami más állatokra és gazdájukra is közvetett hatással van.

Könnyebb megelőzni a bajt, mint kezelni

Ez mondhatni aranyszabály. Ha a rendszeres vakcinázással számos betegséget távol tarthatunk, miért is ne tennénk? A tartós immunitás érdekében viszont oda kell figyelni a rendszeres ismétlésre.

Mi történik most, ha a járvány idején lenne aktuális a védőoltás kedvencünk számára, vagy betegség tüneteit észleljük rajta?

Mindenképp először telefonon konzultáljunk az állatorvosunkkal és az ő válaszának fényében induljunk csak útnak!

Forrás: kisallatorvos.hu