in

Egy kutyatréner nem csak az állatot tanítja, hanem a gazdit is

Sőt! Talán főleg a a gazdit.
A legtöbb kutya viselkedési zavara mögött az ember áll. A nem megfelelő bánásmód, a tájékozatlanság vagy az elhanyagolás szokott meghúzódni a problémák hátterében. A kutyák alapvetően az ösztönüknek engedelmeskedve viselkednek, ezt szokták neveléssel valamiféle mederben tartani. Már, ha sikerül.

Ha egy állat agresszívvé vagy érdektelenné válik, sokan a kutyaiskolától várják a csodát csettintésre, de a kutyatrénerek sem varázslók. Nem tudják megoldani a fennálló problémát, ha a gazdi nem együttműködő, így elsősorban az ő oktatásuk a fontos. Hiába engedelmeskedne a kutya a trénernek, ha otthon már másképp működnek a dolgok, így elsősorban az embert kell megtanítani arra, hogy hogyan kezelje a kutyát. Amint ezt sikerül elérni, általában látványos javulás következik be, de addig eljutni sokszor nem egyszerű.

Egy kutyatréner elmondása szerint sokan vannak azok, akik energiaráfordítás nélkül szeretnének kapni egy kész kutyát. Nem fogadják meg a tanácsot, nem végzik el a feladatokat, és az oktatót hibáztatják a sikertelenségért, hiszen szerintük az lenne a dolga, hogy tanítsa az állatot. Igen ám, de azt hogyan tanítsa meg a kutyának, hogy olyannak engedelmeskedjen, aki csak az eredményt akarja, de az odavezető utat kikerülné?

Ha szakember segítségét kérjük, akkor bíznunk kell abban, hogy jó okkal kéri, amit kér. Elégedetlenség esetén persze kereshetünk mást, akinek az oktatási stílusa közelebb áll hozzánk, de sehol sem lehet elkerülni a tanulási folyamatot, ezt tudomásul kell venni! Jó gazdiként, könnyebb lesz jó kutyát nevelni.

 

Mikortól számít egy kutya idősnek?

Ezekkel várjuk a fecskéket tavasszal!