A ‘pedikűr’ a kutyák számára is nagyon fontos!

Ha eleget mozog a kutya kemény felületeken, akkor sikerül rendesen koptatnia a karmait, nincs vele sok dolgunk (kivéve a farkaskarmot).

Sok esetben viszont a természet nem rendezi el, a pázsit, a szőnyeg és más puhább felületek nem támogatják a kopást, ezért a karmokat vágni kell. Ezt vagy állatorvossal, vagy kutyakozmetikussal végeztethetjük el, de akár magunk is – kellő tudással felvértezve.

Az elhanyagolt hosszú karmok komoly sérülések és betegségek forrásai lehetnek, ezért nagyon fontos azokat megfelelően ápolni!

A vágáshoz viszont ismernünk kell a karom felépítését, mert tudatlanul jó szándékkal is súlyos és fájdalmas, sérülést lehet okozni!!

A kutya körömágya különösen érzékeny szövet, erek és idegek futnak benne, ezért ha túlzottan belevágunk, akkor óriási fájdalmat okozunk kedvencünknek, ami szűnni nem akaró vérzéssel társul!

Így néz ki a kutya körme:

tankonyvtar.hu

Élőben fekete vagy fehér karmokat látunk. A fehér karmok kicsit megkönnyítik a dolgunkat, mert ott látszik, hol kezdődik a rózsaszín körömágy, ami segít megmutatni, hogy meddig vághatjuk kényelmesen, hogy ne legyen belőle baj. A fekete karmoknál már nem ilyen egyszerű a helyzet. Ha jobban megnézzük, olykor látható a külső fedőréteg alatti fehér/szürke színű réteg, ami a körömágy közelségét jelzi. Érdemes mégis inkább mindig csak picit vágni, ha nem vagyunk biztosak benne!

Nagyon fontos tudni, hogy az elhanyagolt, hosszú karmoknál nem csak a szarurész növekszik meg, hanem vele együtt a körömágy is! Ezért ilyen esetben mindig csak picit szabad visszavágni és várni, hogy a körömágy is apránként visszahúzódjon!

kutyagazdak.eoldal.hu

A négy ujjon lévő karmok mellett a lábközépcsontok belső oldalán foglal helyet az ötödik ujj és a farkaskarom. Ez az elhelyezkedéséből adódóan sem tud megfelelően kopni, de ugyanaz vonatkozik rá is, mint a többi karomra.

Ha magunk állunk neki a műveletnek, készítsünk elő karomvágó ollót, baleset esetére sebfertőtlenítőt (pl. Betadine megfelelő választás lehet), vérzéscsillapító port, törlőkendőket és természetesen rengeteg jutalomfalatot a szoktatás időszakában. Izgága kutyusok esetében jó időpont lehet az is, amikor alszanak. Olyankor egy pillanatra felébred, hogy a mancsát maceráljuk, de legtöbbjük egyből vissza is alszik.

Mindig tartsuk észben, hogy ez esetben is a kevesebb több, de ha nem merünk kockáztatni, akkor keressünk fel szakembert!

Vélemény, hozzászólás?