Ha a kutyák etetéséről van szó, úgy tűnik ahány ház, annyi szokás.

A gazdik szinte végtelen számú lehetőség közül választhatnak, de vajon melyik a jó? Mindegyik az? Vagy egyik sem az? Vagy csak egyféle lehet a jó? Ennek próbálunk utánajárni.

A kutya alapvetően egy húsevő állat, de az idők folyamán remekül alkalmazkodott ahhoz, hogy másféle élelemből is hasznosítsa a tápanyagokat. Akkoriban, amikor ősei vadállatok elejtéséből éltek nem vágóhidakra tenyésztett, “mesterségesen feljavított” állatokat fogyasztottak. De nem csak a minőség különbség miatt változott az igényük, hanem a feldolgozott húsoknál nem fogyasztanak sem vért, sem az eledelük béltartalmát. Igen, elég gusztustalan, de egy növényevő elfogyasztásával bizony ettek az általa elfogyasztott (olykor már félig emésztett) növényekből is például. Ezek fényében a változatos, tápanyagdús táplálás a legmegfelelőbb számukra.

De mik a lehetőségek?

Száraztápok

Ez gyakorlatilag egy szárított, kimondottan kutyáknak készített kevert termék. Húst és más egyéb összetevőket, különböző vitaminokat tartalmaznak, gyártónként eltérő arányokban.

Előnye: praktikus, egyszerűen kezelhető és elvileg tartalmaz mindent, amire a kutyusnak szüksége van

Hátránya: nehéz a minőséget ellenőrizni (nem mindegy, hogy hús vagy gabona a nagy része), nem minden eb hajlandó megenni

Nedvestápok

Azaz a legtöbbször a konzervek. Ezekben feldolgozott, szószban úszó, elvileg hús van, olykor zöldséggel, rizzsel vagy mással kiegészítve.

Előnye: ez is elég praktikus és elvileg szintén tartalmaz mindent, amire a kutyusnak szüksége van

Hátránya: a sok cipelés, maradék konzervdoboz( bár az lehet mégis előny? éljen az újrahasznosítás! ), ugyanúgy nem tudjuk, hogy hús vagy inkább nyesedék, mert nem javasolt megkóstolni, sok kutyánál hasmenést okoz az a bizonyos szósz

B.A.R.F

Biologically Appropiate Raw Food, azaz biológiailag megfelelő nyers étel, magyarosabban a nyers etetés. Egyre nagyobb követőszámmal rendelkező táplálási módszer. Alapja a nyers élelem, ami leginkább hús, kiegészítve zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Előnye: tudod, hogy mit adsz a kedvencednek, elvileg ez van a legközelebb a biológiai felépítésükhöz és valószínű megszeret a hentes, akinek a törzsvásárlója leszel

Hátránya: tárolandó, hűtendő, romlandó, na és a parazitaveszély

Házi koszt

Ez attól függ, hogy mit raksz bele. Lehet egészséges, de lehet méreg is. Az embereknek szánt ebédmaradékán tartani Morzsit, nem lesz jó, de, ha külön főzöl rá is, az lehet az.

Előnye: tudod, hogy mit adsz a kedvencednek, minden lehet benne, amire szüksége van, valószínű nem kell a férgek miatt aggódni

Hátránya: elég macerás

Te mire esküszöl?