in

Miért nem látunk szinte soha galambfiókákat?

A városokban és falusi környezetben is sokszor találkozhatunk galambokkal, de mintha csak kifejlett példányok léteznének.
Nemigen látunk fiókákat reptető szülőket, illetve úgy általában fiókákat se (kivéve a galambászokat, akik madarai zárt térben költenek). Hogyan lehetséges ez?

A galambok csupaszon kelnek ki, így egy kis időre van szükségük, mire tollakat növesztenek. Ez idő alatt a szüleik gondoskodását élvezik a kicsik, akiket kényelmes fészkekben fák lombján vagy épületek tetején, de mindenképp magaslaton helyeznek el.

A fiókák nagyjából 25-32 nap alatt válnak röpképessé, és amikor már viselik a felnőtt példányokra jellemző külsőt is, csak akkor hagyják el a fészket.

Ha mégis találkozunk galambfiókával anélkül, hogy belesnénk a magasban elhelyezett fészekbe, akkor valószínűleg valami probléma van vele. Vagy kiesett a fészekből, vagy azzal együtt esett le, esetleg beteg, így segítségre szorulhat. A madármentő egyesületek és a galambászok általában készségesen segítenek ilyen esetben, őket javasolt értesíteni, mivel sok védett galambfaj él az országban. Olykor a felnőtt példányok is segítségre szorulnak, korábban itt írtunk arról, hogy mi a teendő gyűrűzött madár esetében.

Akik csak gyönyörködnének a szépségükben és változatosságukban, azok ide kattintva megcsodálhatják őket.

Forrás: IFL Science

Kóbor kutyából lett az egyik autókereskedés reklámarca

Honnan tudják a kutyák, hogy vihar közeleg?