Van kihez szólni.

Egy négylábú társ fitten tart, feladatot ad és segít szellemileg is frissnek maradni – derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból. A kutatók úgy találták, hogy a kisállat-gazdiság a verbális memória és szóbeli folyékonyság hanyatlásának lassabb ütemével függ össze azon idősek között, akik egyedül élnek.

Összesen 7945, többnyire fehér brit lakost vizsgáltak, akiknek átlagos életkora 66 év volt. Egy 8 éves perióduson keresztül figyelték őket. A csoport 35,1 %-ának volt valamilyen állata, 30%-uk pedig egyedül élt.

Korábbi tanulmányok feltételezték, hogy az egyedüllét rizikófaktort jelent a demencia és a kognitív hanyatlás szempontjából, de a kutyák vagy macskák nevelése a magányosság csökkenéséhez vezethet.

Néhány tanulmány rávilágított arra, hogy a kisállattartás jobb verbális memóriával és végrehajtó működéssel függ össze, más felmérések viszont nem találtak erre bizonyítékot. Egy új tanulmány, ami a JAMA Networkben jelent meg, célul tűzte ki, hogy tovább vizsgálják az természetes öregedés és az állattartás összefüggéseit.

A eredmények magukért beszélnek. Mindhárom érték, a verbális kogníció, verbális memória és verbális folyékonyság esetében is lassabb hanyatlást mértek az állattartóknál. Ugyanakkor azoknál nem jelentett változást egy kutyus vagy egy cicus, akik másokkal éltek együtt. Tehát a szellemi hanyatlást elsősorban azon időseknél lassíthatja a házikedvenc, akik egyedül élik a napjaikat.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org