A macskák kiváló ugrók és mászók, ezért gyakorlatilag bárhova önállóan képesek eljutni – gondoljuk. Ez nem teljesen igaz.

Kijáró, kertben bóklászó cicáink számára a hazajutás azért valljuk be, olykor kihívást jelent. Például ha emeleten vagy emeletes házban lakunk. Ilyenkor segítségre szorulnak, ami többnyire azt jelenti, hogy nekünk kell mondjuk lemenni a földszintre és ki- vagy beengedni őket. Esetleg még le- vagy felcipelni is.

Pedig egy nagyon egyszerű és még mutatós formában is kivitelezhető megoldással mindannyiunk élete könnyebbé válhat. Elég egy kis létrát készíteni a kritikus útszakaszra. Tapasztalatok szerint a cicák nagyon gyorsan megbarátkoznak a számukra készített eszközzel és lelkesen, rutinszerűen használják is.

Fotó: catladder.blogspot.com/Pinterest

Fotó: catladder.blogspot.com/Pinterest

Fotó: thetiger-club.com/Pinterest

Fotó: catladder.blogspot.com/Pinterest
Persze felmerülhet a kérdés, hogy ott, ahol a cica feljut, nem fog-e egy ember is felmászni, holott mi ezt nem szeretnénk. Erre többféle megoldás kínálkozik: az egyik, hogy cicánk méreteihez és súlyához igazítjuk a létrát úgy, hogy már egy kisebb termetű ember számára se legyen kényelmes vagy súlyát ne bírja el. A másik pedig – bár ez rendszeres teendőt igényel – ha este eltesszük, felhúzzuk vagy hajtjuk, reggel pedig újra a helyére tesszük a létrát.

Fotó: catladder.blogspot.com/Pinterest

Fotó: catladder.blogspot.com/Pinterest

Fotó: catladderhalloffame.blogspot.com/Pinterest

Fotó: catladder.blogspot.com/Pinterest

Fotó: petprojectblog.com/Pinterest

A lehetőségek tárháza tehát végtelen. A négylábúak pedig látszólag szívesen alkalmazkodnak bármilyen kreatív megoldáshoz, ha az a közlekedésüket segíti.