Vakvezető kutyák.

Az alábbiakban a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola felhívását tesszük közzé, melyben segítőkutyák neveléséhez toboroznak résztvevőket.

A vakvezető kutyák képzésében döntő fontosságú, hogy a saját tenyésztői programunkban született almok elkötelezett kölyöknevelőkhöz kerüljenek, ezért jelentkezésüket egész évben folyamatosan várjuk az egész országból.

A kölyöknevelők esélyt adnak

Iskolánk tenyészprogramjában harminc kölyök születésére számítunk az idén. Azért van szükség erre a viszonylag nagy csapatra, mert átlagosan 40-50 látássérült ember várakozik vakvezető kutyára nálunk.

Szakmai programunk szerint a kölykök nyolchetes korukig anyjuk mellett nevelkednek, azt követően pedig az önkéntes kölyöknevelők otthonában élnek. A családban szeretetet kapnak és adnak, emellett megtanulnak alkalmazkodni és megismerkednek az ember alkotta környezettel, járművekkel közlekednek, elsajátítják az alapengedelmességet. Ez a fontos ismeretanyag alapozza meg a vakvezető kutyák képzését, amit az alapítvány szakemberei végeznek, miután a tanulók kirepülnek az önkéntesek által biztosított családi fészekből.

„Alapítványunk minden önkéntes kölyöknevelőt felkészít a feladatra, havonta kölyöktalálkozókat tartunk, foglalkozunk a felmerülő kérdésekkel, segítünk túljutni az esetleges megakadásokon. Szóval nem szükséges tapasztalt kutyásnak lenni ahhoz, hogy valakiből önkéntes kölyöknevelő váljon, sokkal inkább múlik az új ismeretek befogadásának igényén, és azon, hogy elfogadja kiképzőink tanácsait, kéréseit. Lényeges az is, hogy a jelentkező életében helye legyen a kutyának, vigye magával a munkahelyére, iskolába, szabadidejében is sok időt töltsön vele. Jó hír, hogy a nyugdíjasok körében is népszerű a programunk, hiszen nekik valóban sok idejük van. Önkéntes kölyöknevelői programunkban mintegy 60 fővel dolgozunk, szeretünk együtt lenni, örülünk annak, hogy barátságok születnek – mondta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

Költségtérítés

A kölykök számára biztosítjuk a minőségi tápot, oltásokat és az egészségügyi ellátást, a felszerelést, erre nem kell költenie a kölyöknevelőknek. Gyakori kérdés, hogy egy év elteltével „örökre” el kell-e engedni a nevelt kutyát. Természetesen nem, akkor sem szakad meg a kapcsolat, amikor látássérült gazdához kerülnek, sokkal inkább egy életre szóló barátság kezdődik ezzel.

Várjuk a jelentkezőket, akik szeretnék felnevelni egy látássérült ember szeme világát. Az érdeklődőket arra kérjük, hogy azután hozzanak végső döntést a jelentkezésükről, miután elolvasták a kölyöknevelésről szóló írásunkat. A kölyöknevelésről bővebben olvashatnak honlapunkon, a jelentkezők regisztrációját ugyanott várjuk: barathegyisegitokutya.hu/kolyokneveles

Érzékenyítés kölyöknevelőknek

Márciusban érzékenyítő programot tartottunk a Yettel székházban önkénteseink számára. Alapítványunkat már több mint kétszázötven lelkes önkéntes segíti, munkájukkal többek között a leendő vakvezető kutyák nevelését, a kutyafuttatást, szabadidős programokat, a látássérült kliensek orvoshoz jutását – vagy kutyájuk állatorvoshoz szállítását – segítik elő.

Az önkéntesek számára nagyon fontos, hogy megismerjék, hogyan segíthetnek jól a látássérült embereknek. Első lépésben azt, mit élnének át, ha látássérültek lennének, milyen kiszolgáltatott érzés lefedett szemmel elindulni, és mennyire fontos egy látássérült ember számára a helyes segítségadás és a bizalom.

A 6-7 fős csoportok hat állomáson töltöttek el 30 percet. Az egyik állomáson Királyné Barkóczi Emese kiképzőnkkel kipróbálhatták, milyen érzés, mikor lefedett szemmel vezeti őket egy vakvezető kutya. Varga Nóra látássérült kliensünktől megkérdezhettek, amire csak kíváncsiak voltak a közlekedés és mindennapi élet terén.

Farkas Darinka kiképzőnktől azt a feladatot kapták, hogy mennyire tudják felmérni „vakon”, hogy ha beszélek hozzájuk, és hogy tudnak szembe helyezkedni a beszélővel.

„Amikor sorba mentünk egymás után, annak az volt a lényege, hogy megtapasztalják, milyen látó vezető technikával követni, vezetni egymást, milyen az, amikor kontrollvesztett állapotban rá kell bízniuk magukat másokra. Hogyan kell vezetni, követni egymást, egységben mozogni, mire kell figyelniük” – mondta Darinka.

A látássérültek egy részének van valamennyi látásmaradványa, annak mértékét speciális szimulációs szemüvegekkel tudjuk szemléltetni. „Beszéltünk önkénteseinkkel a leggyakoribb szembetegségekről, amiket képekkel és szemüveggel is érzékeltettük, végül ki lehetett próbálni a fehér botos közlekedést” – mondta Köbli Mónika kiképzőnk.

Az önkéntesek Nyíriné Kovács Mária kiképzőnk segítségével tanulhatták meg a látóvezető technikát. A konyhás állomáson pedig az illat- és tárgyfelismerés mellett két speciális eszközt is kipróbálhatták, a folyadékszint jelzőt és a beszélő mérleget.

Vida Zoltán kollégánk bemutatta a Braille írást, nemcsak a Braille írógépen, hanem Iphone-on is. Beszélt a számítógép-használatról és az okos eszközökről. Azt is megmutatta, hogyan írta le Braille-ben az egyik önkéntes nevét.

Egy jó hangulatú és nagyon hasznos napot tölthettünk el együtt. Öröm számunkra, hogy ilyen lelkes, nyitott és segítőkész önkénteseink vannak.

Forrás és képek: barathegyisegitokutya.hu