A kutyáknak vannak bizarr viselkedési formái, amikre mi, emberek csak rácsodálkozunk, miközben egyetlen kérdés zakatol a fejünkben: mégis miért?

Most ezekre a miértekre kerestünk választ, ami megmagyarázza, mi is áll a furcsa szokások hátterében.

Bámul rád, miközben kakil

Emberként inkább próbálunk nem odanézni, mert nem illik, ő közben folyamatosan téged néz. Sőt, ha lehet egyenesen a szemedbe bámul. Miért?

Na, nem az illetlenség vezeti. Még csak nem is az, hogy nézd csak meg milyen formásat alkot. Az ösztöne vezérli, amikor téged, mint a falka tagját (vezérét) nézi, szemmel tartja, hogy vigyázol-e rá. Mert ő ilyenkor elég kiszolgáltatott helyzetben van, szóval a te dolgod, hogy résen legyél, nincs-e veszély a közelben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@dogpoos101 által megosztott bejegyzés

Belehempereg bármilyen kakiba

Ezt a szokást igazán tudjuk utálni. A miértje a feltételezések szerint az, hogy így rejtőzködjenek el más állatok elől, azaz elfedjék a szagukat.

Rohangál, miután könnyített magán

Nos, ez egyszerű. Megkönnyebbült, örül. Bevallom, én is voltam már úgy, hogy a mosdó után szívesen futottam volna pár kört örömömben. A másik a megkönnyebbülésen kívül, hogy izgatottan várja a jutalmat. Ez főleg az épp szobatisztaságot tanuló kutyák sajátja, hiszen meg vannak dicsérve, ha ott végzik a dolgukat, ahol szabad.

Lepisili a kocsi kerekét

Kihagyhatatlan a hím kutyák számára. De miért pont azt? Mert az az övé. Mármint nem a kocsi, hanem a terület. Az ő elképzelésében. Ott hagyja a névjegykártyát, hogy mindenki tudja, ő ott volt. A dísztárcsán és a felnin elég stabilan marad is a szag, hogy a később jövő kutyák is értesülhessenek az itt jártáról.

Sóhajtozik

Néha úgy tűnik, mintha a világ összes problémája őt nyomasztaná, úgy sóhajt. Nos, ez nem feltétlen azt jelenti náluk, mint nálunk. Az ‘elégedett sóhaj’ a nyugalmának a jele, hogy lelazult és jól érzi magát. Azonban, ha túl gyakran csinálja vagy nyögdécsel is mellé, akkor elképzelhető, hogy beteg vagy fájdalmai vannak. Gyanús sóhajoknál érdemes felkeresni az állatorvost!

Close-Up Of Dog Sleeping On Bed At Home

Megrázza magát, akkor is, ha nem érte víz

Szeretik ezt csinálni főleg fürdés után, de anélkül is. Valószínű ezt is az ösztön súgja. Amikor felkelnek a földről, megrázzák magukat, hogy megszabaduljanak a kosztól és rovaroktól. Esetenként az érzelmi megterhelést is lerázzák, amit például egy másik kutyával való majdnem összetűzés okoz.

Kidugja a fejét a kocsi ablakán

Imádják. Magyarázata pedig az a rengeteg inger, amit így elérhetnek. Zajok, szagok, látnivalók. Sebesség, szabadság, szerelem. Vagy valami hasonló…

Dalmatian dog with eyes closed riding in car against sky

Megszaglász, intim helyeken is

Ez csak számunkra kellemetlen, egymást a popójukon azonosítják. Az, hogy lelkesen fúrja magát az intim területeidhez szimatolva, az az oka, hogy a tested ott több feromont bocsát ki, ami könnyebb azonosítást jelent számára. Tulajdonképpen így ismer meg téged, szívesebben, mint amit a tusfürdők illata elfed. Nem ismeri az illemszabályokat, egyszerűen csak szeretne megismerni. Ennek köszönhető a fehérneműk lopkodása, de ez a képességük segít megtalálni egy póló kapcsán is azt, aki hordta.

Kapirgálja a padlót

Szintén a DNS-ükbe van kódolva. Így ástak régen kényelmes fekhelyet maguknak a vadonban, és a tappancsukon lévő mirigyekből így jelölik meg a területüket. Övé.

Forrás: cuteness