A hörcsögök meglehetősen kedvelt háziállatoknak számítanak.

Tartásuk nem bonyolult, így sokan választják házikedvencnek. Hazánkban több hörcsög faj is tartható fogságban. Az egyik ezek közül a szíriai aranyhörcsög. A továbbiakban ennek az állatnak a helyes tartásáról lesz szó.

A szíriai aranyhörcsög (akárcsak a dzsungáriai törpehörcsög vagy a roborovszki törpehörcsög) csak egyedül tartható.

Ha többet tartunk együtt, annak vérre menő veszekedés lehet a vége. Sokan azt hiszik, hogy a hörcsögök egyedül tartva nem boldogok, mert magányosak. Ez nem így van! Igazán boldogok csak egyedül lehetnek, fajtárs nélkül.

Az aranyhörcsög lakhelyének kialakításakor figyelembe kell venni a faj természetes életkörülményeit.

A hörcsögök a vadonban egy sík, kopár vidéken élnek. Így lakhely gyanánt minél nagyobb alapterületű helyre lesz szükség. Érdemes kerülni a több emeletes ketreceket, ezek nem alkalmasak hörcsög tartására. Aranyhörcsögnek legalább 4 000 cm2 alapterületű helyre van szüksége. Ez lehet például 80*50 vagy 100*40 cm-es ketrec, terrárium, akvárium vagy akár bútorlapokból épített hely. Természetesen jobb, ha a lakhely ennél nagyobb, de már egy ekkora hely is megfelelően berendezhető.

Az egyik legfontosabb felszerelés a kerék. A hörcsögök a legmozgékonyabb rágcsálók. A vadonban egyetlen éjszaka alatt akár 10-15 km-t is megtesznek élelem után kutatva. Aranyhörcsögnek legalább 28 cm átmérőjű kerékre van szüksége. Ebben tud egyenes gerinccel, fájdalommentesen futni. A kerék kiválasztása során azt is figyelembe kell venni, hogy zárt futófelületű legyen. Sajnos sok üzletben még most is kaphatóak rácsos kerekek, de ezek semmilyen állatnak nem valók. A rácsok életveszélyesek: az állat lába futás közben könnyedén beakadhat, aminek következménye ficam, zúzódás vagy törés is lehet. Emellett a rácsokon futni meglehetősen kényelmetlen, sok esetben talpfekélyt okoz, ami borzasztó fájdalommal jár. Továbbá a rácsokon futással egyidejűleg a hörcsögnek koncentrálnia kell, nehogy mellélépjen, ezért nem tud kellőképp felgyorsulni.

Az alom elengedhetetlen tartozéka a hörcsöglaknak. Nem csak a nedvesség és szagok megkötéséhez szükséges, de melegen tartja az állatot, és ásólehetőséget biztosít. Az almot érdemes minél vastagabban beszórni, akár 15-20 cm-es rétegben is. A legkedveltebb almok aranyhörcsögöknek: kenderalom, lenalom, papíralom és forgács.

Az alom mellett fontos kellék a csincsillahomok is. A szíriai aranyhörcsögök nagyon szeretnek ásni benne, így tisztítják a bundájukat. A csincsillahomokot legalább 20 cm átmérőjű helyre szükséges tenni 2-4 cm vastagon egy magasabb falú edénybe. Ha a hörcsög nagyon kikotorná, bármikor szórható hozzá újabb adag homok.

Mivel a hörcsögök zsákmányállatok, lakhelyükön több búvóhelyre is szükség van, ahova bármikor elbújhatnak. Műanyag helyett érdemes természetes anyagú felszereléseket választani: fa, kókuszdió, széna, kerámia, stb. A Glirex webshop kedvelt a hörcsöggazdik körében, mert temérdek természetes dekoráció szerezhető be innen.

Végül, de nem utolsó sorban szükség lesz egy itatóra, melybe naponta friss vizet kell töltenünk. Egy tál vagy egy golyós/szelepes itató is megfelel a célnak.

A szíriai aranyhörcsög táplálékát különféle magvak alkotják, ez egészül ki friss zöldekkel (zöldség, csíra) és rovarokkal. Magkeveréket és zöld eleséget naponta, míg fehérjét 2-3 naponta kell adni neki. A magkeveréknek és a zöldségnek is vehetünk tálat, de ezek elhelyezhetőek az alom tetején is.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.

Vélemény, hozzászólás?