Megtalállak!

Egy nem mindennapi szaglószervvel rendelkező kutya, Freya segíthet felkutatni a fokozottan veszélyeztetett tarajos gőtéket és így részt vehet a faj megmentésében.

A 6 éves angol springer spániel erőteljes, kifinomult szaglásával rábukkan a félig vízben élő gőtékre még akkor is, amikor azok a föld alatt lapulnak.

Noha sokat tudunk a gőték vízben folytatott életükről, annál kevesebb ismeretünk van a szárazföldi viselkedésükről, mert sokszor vannak a föld alatt és nem kerülnek a szemünk elé, amikor emlősök odúiban vagy sziklás hasadékokban tartózkodnak. Mivel ilyen rejtőzködő életmódot folytatnak, nehéz adatokat gyűjteni róluk.

Tavacskákban szaporodnak és az életük nagy részét erdős területeken, füves réteken, tavakban, mocsaras területeken, mezőgazdasági földeken élik. Fekete szemölcsös kültakarójuk a hasi részen feltűnő naracsos színű. Anglia és Wales mélyebben fekvő részein is élnek, de ahogy egyre kevesebb tavacska van a klímaváltozás miatt, úgy az Egyesült Királyságban drasztikus csökken az állományuk.

Az említett kutyust tesztelték, hogy különféle távolságokból, különféle talajtípusokon, például homokos vagy agyagos földben, jól szellőző vagy tömörebb közegben megtalálja-e a gőtét. Freya összességében 87%-os hatékonysággal dolgozott, homokos és agyagos részeken is fellelte a gőtéket meglehetősen nagy biztonsággal a 128 kísérlet során.

Freya jelentősen gyorsabb volt a tarajos gőte megtalálásában a jól szellőző talajban, mivel sokkal ’szagosabb’ levegő hagyta el a járatokat. A szakértők szerint más kutyáknak komoly kiképzésre lenne szükségük a hasonló eredmények eléréshez. Ezek az úttörő tesztek rámutatnak arra, hogy a keresőkutyák milyen értékes pluszt jelenthetnek a veszélyben lévő kétéltűek védelmében, különösen a földalatti menedékhelyet használóknál.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org