Pity-palaty.

Tucatnyi apró madár rohan egymás mögött: a felvételt Bernard Henry farmer rögzítette. A fiatalember madarakat tenyészt és újabban néhány kisméretű fajjal is foglalkozik, akiket a házban tat. A 29 éves, Connecticutban élő férfi egy évtizeddel ezelőtt kezdett hobbiként szárnyasokat tartani, a fürjekért pedig kifejezetten rajong.

Henry a kikelő fürjeket inkubátorban tartja pár napig, majd átteszi őket egy kis fűtött karámba a házban. A legkisebb fürje a kínai törpefürj, amelynek fiókája egy poszméh nagyságát éri el. Tényleg nagyon cuki!

Henry jelenleg 60 fürjet nevelget és több madarat el is nevezett a kedvencei közül: Boots, Dash, Jet, Quinn, Finn, Jake és Daisy sokat szerepelnek a felvételeken. Rajtuk kívül további 90 madár a farm lakója, többek közt kacsák, tyúkok, fácánok és pávák.

A felvételeket már több mint 35 millióan látták a TikTokon, mindenki odáig van a csöppségekért, ahogy nyüzsögnek vagy fejvesztve szaladnak egymás mögött. A fiú próbálja hétköznapi tárgyakat segítségül hívva megmutatni a madarak méretét, például üvegkupak vagy telefontöltő mellett filmezi őket.

@fathenfarms The sudden head tilt at the end is so hilarious to me 😂😂. There’s no way Finn isn’t posing for the camera 😅 he only does this during hat days! This is also Finn’s 65th hat 🙌🏻 #fyp #foryoupage #foryou #viralvideo #cuteanimals #animals #cute #quail ♬ Married Life (From “Up”) – Gina Luciani

A madarakkal természetesen sok a tennivaló is, Henry minden reggel korán kel, hogy kiengedje és megetesse az állatokat. A fürjek szabadon bóklászva is csipegetnek, ezzel kiegészítve az étrendjüket.

A fürj egyébként a fácánfélék családjába tartozó faj. Testhossza 16–18 centiméter, testtömege 75–135 gramm. A hím kicsit kisebb, mint a tojó. Nyaranta kora hajnalban hallatja jellegzetes „pity-palaty” hangját, melyről a népies pitypalaty-madár nevét is kapta. A húsát, tojását is fogyasztják.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org

A kiemelt kép illusztráció.