A kutyapisi a szép kert egyik ősi ellensége. Nemkívánatos sárga foltokat okoz a gyepen, tönkreteszi a füvet.

Szakértők szerint azonban nem mindig a kutyák vizelete, hanem gomba a felelős a tünetek megjelenéséért. Hogy épp melyikkel állunk szemben, könnyen eldönthetjük úgy, hogy egy érintett fűszálat megpróbálunk függőleges irányba mozdítva kihúzni. Ha a fűszál nagyon könnyen kimozdul, gomba okozza a foltot.

Ha mégis a kutyapisi a ludas… jó hírünk van, mert elméletileg tehetünk ellene. Mindjárt össze is gyűjtöttünk néhány praktikát:

1. Jelöljünk ki kutyavécét!

Vagyis egy olyan területet, ahol nem jelent problémát, ha kutyánk a dolgát végzi. Valamennyi kitartó munkára szükség lesz, mire odaszoktatjuk négylábú barátunkat, azonban a tapasztalatok szerint a befektetett munka igencsak kifizetődő.

2. Igyon sokat a kutya!

Elsőre különösnek tűnhet, de máris eláruljuk, ez hogyan segíthet. A több folyadékbevitel hatására bár a kutyák is nyilvánvalóan gyakrabban és/vagy többet pisilnek, azonban a vizelet összetétele hígul, ezért kevésbé árt a gyepnek.

3. Öntözzünk!

Macerás, mert állandóan résen kell lenni és cselekedni. Ahogy kutyánk elvégezte a dolgát, az adott területet alaposan locsoljuk meg vízzel, ‘mossuk le’ a növényekről a vizeletet.

4. Végezetül vannak olyan fűfajták, amelyek ellenállóbbak a vizelettel szemben.

Ilyen a csenkesz és az angolperje. Ezek szintén nem arra születnek, hogy kutyapisin nevelkedjenek, vagyis ezeknek a fűtípusoknak is árt, csak valamivel később, mint másoknak.

Forrás: www.gardeningknowhow.com