A Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén élő Hyalomma marginatum kullancs már Európában is megjelent.

Főként a vándorló állatok és az import-export segítette a megjelenésüket, a klímaváltozás pedig a megtelepedésüket.

Még mindig nem mindenki hisz a globális felmelegedésben, de a nálunk nem őshonos fajok felbukkanását és az időjárási szélsőségeket már a saját bőrünkön is tapasztaljuk. A közönséges kullancs, az Ixodes ricinus elsősorban a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás miatt rettegett és a róluk szóló ismereteinkkel próbáljuk elkerülni őket.

A Hyalomma marginatum sokkal agresszívebb és veszélyesebb típus. A Hyalomma a kullancsok családjának egy neme, amibe közel 30 fajt sorolnak, a görög szó jelentése üvegszem. Ez már sejteti, hogy nem egy hétköznapi rovarról van szó.

A közönséges kullanccsal ellentétben ezek a fajok remekül látnak, roppant gyorsak, és gyakorlatilag vadásznak. Nem csendben lapulnak a fűben és kivárnak, hogy felpattanhassanak egy melegebb testre vért szívni, hanem egyenesen üldözik az áldozatukat. Méretben is picit nagyobbak, mint amit megszoktunk, és a lábuk is világosabb, csíkosabb. Erős nagyításban valahogy így néz ki:

Mivel ez az élősködő a krími-kongói vérzéses láz fő vektora, így nagyon fontos, hogy tudjuk, mennyire fertőzött már velük az ország. A kutatók munkáját segíthetjük azzal, ha bármikor találkoznánk ilyen vagy ehhez hasonló példánnyal, ami lehet emberen és állaton egyaránt, azt a Kullancsfigyelőnek jelezzük!

Forrás: ecdc