2020. november 26-án, azonnali hatállyal lépett életbe a rendelet, ami a madárinfluenzától hivatott megvédeni a hazai szárnyasállományt.

Mivel a közelmúltban vadmadarakban kimutatták a madárinfluenza jelenlétét, és a határainkon túl már baromfiudvarokban is megjelent a betegség, hazánkban a megelőzés miatt szükségessé vált a baromfik zártan tartása minden olyan helyen, ahol a a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval.

Sok vadmadár vándorlási útvonala érinti Magyarországot, így a saját szárnyasaink érdekében fontos, hogy megóvjuk őket. Ennek része, hogy az állatokat védett helyen tartsuk, és a takarmányukat, valamint az almot is fedett helyen tároljuk. Mindezek minimálisra csökkentik a vadon élő madarakkal való érintkezést, így a megbetegedés kockázatát is.

Az állatok megbetegedését vagy annak gyanúját minden esetben jelezni kell az Állategészségügyi Szolgálat felé! Ennek elmulasztása az állami kártalanításból való kizárást vonja maga után.

Melyek a betegség tünetei?

A vadon élő madaraknál sokszor nem okoz tüneteket, de a baromfiudvarban tartott szárnyasoknál jelentkezhet étvágytalanság, a folyadékfelvétel csökkenése, bágyadtság, felborzolt tollazat, amit később elhullás is követ.

Figyeljünk oda rájuk és a megfelelő higiéniára, így megvédhetjük őket a betegségtől!

Forrás: NéBIH