Nem történt csoda, de mégis egy aprócska reménysugár.

A svájci székhelyű Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) évente legalább kétszer frissíti a veszélyeztetett fajokról szóló vörös listáját, amelyen nyolc madár- és két halfaj szerepel a korábbinál jobb kategóriában, a védelmi intézkedések és a tenyészprogramok eredményeként. Ez jó hír!

“Az egyértelmű javulást mutató tíz faj esete bizonyítja, hogy a természet regenerálódik, ha arra a legcsekélyebb esélyt is kapja. A vörös lista új kiadása a remény szikráját jelenti a biodiverzitási válságban”- mondta Grethel Aguilar, az IUCN vezetője.

Ez összességében azonban mégis kevés, hiszen 73 állat- vagy növényfaj a korábbinál rosszabb kategóriában szerepel a frissített listán. A klímaváltozás egyértelműen veszélyezteti az élővilág sokszínűségét, több mint 30 ezer állatfajt (és növényt) fenyeget kihalás.

Sokan ‘klímahisztinek’ gondolják a változást, ami a bolygón végbemegy, de ezek a baljós jelek mégsem hagyhatók figyelmen kívül. Mondjuk a kesergés nem segít, de tennünk kell magunkért és a környezetünkért, beleértve az állatokat és növényeket is, hogy legyen jövőnk!

Forrás: MTI