A Hawaii-szigetcsoportban található Kauai a vadtyúkok birodalma.

A szárnyasok szabadon élnek és kapirgálnak mindenütt. Láthatóak az utcákon, strandokon, reptereken, de még a benzinkutakon is. Felcsipegetnek mindent, amit találnak, a magokat, a rovarokat, a szemetet, de akár a macskaeledelt is. A helyiek örülnek annak, hogy irtják a kártevőket, de nem örülnek annak, hogy minden zöldterületet tönkretesznek.

Hogyan vették át az uralmat a szárnyasok a sziget felett?

Az ott élők szerint a hurrikánok rombolták le a tyúkólakat és a túlélő madarak a vadonban találtak menedéket, valamint társakat is. A moák, azaz a vadtyúkok már régóta részei a sziget faunájának; elkezdtek szabadon szaporodni, és idővel egyre nőtt a számuk.

Hogyan nem végezték a fazékban?

Egyrészt azért, mert a moa védett és nehéz megkülönböztetni a háziasított csirkétől vagy a hibridektől, így inkább senki nem nyúl hozzájuk.

Másrészt, még ha lennének is szabályszegők, a vadtyúk húsa annyira kemény, hogy a szigetlakók szerint akkor fő puhára, amikor a lávakő is. Így értelmetlen is lenne próbálkozni a megfőzésükkel.

Ezek fényében maradnak és kapirgálnak. Bár rettentően bosszantó a mindent ellepő ürülék és a zaj, ami velük jár, a helyiek mégis megtalálták a jó oldalát: turistalátványosság lett a szárnyasok paradicsoma. Az ajándékboltok tele vannak a tyúkokat mintázó hűtőmágnesekkel, pólókkal, kávéscsészékkel és más csecsebecsékkel, így végül előnyt kovácsoltak a hátrányból, megtanultak békében élni velük.

Egyébiránt nem csak Kauai nyújt otthont a moáknak: más környező szigeteken is előfordulnak, de ott mongúzok tartják kordában a populációt.

Forrás: OddityCentral