A legrövidebb szőrű belga juhászkutya a négy közül.

Külsőre kicsit hasonlít a német juhászokra, de a rőt barna bundája, fekete maszkos arca és elkeskenyedő orra elárulja. Termetes, erőteljes, intelligens és szorgalmas fajta, ami nem hazudtolja meg a juhászkutya mivoltát.

A nyáj terelgetése egy nagyon komplex feladat a kutyák számára. Irányítani és együtt tartani a jószágokat, parancsra feladatokat teljesíteni, miközben vigyázni is az állományra és a birtokra. Ez önállóságot épp úgy követel, mint szolgálatkészséget. Ebben ösztönök és az ösztönökön való uralkodás kifinomult játéka keveredik. A juhászkutya örökséget napjainkban már nem feltétlenül a terelésben aknázzák ki: a malinois a kutyás sportokban és munkakutyaként egyaránt kimagasló eredményeket ér el.

Gyors, szikár, fordulékony, remek reflexekkel. Éber és tanulékony, igénye is van a feladatokra, hogy bizonyíthassa rátermettségét. Konzekvens és szerető nevelés mellett igazi vérprofivá válik, szívesen lesz tagja a köteléknek, remek mentőkutyává válik, de az őrző-védő feladatokat is testhezállónak érzi. Ha nem jut neki munka, akkor a sportban is le lehet vezetni a fölösleges energiáit, a legtöbb imádja az agility-t.

Fáradhatatlan, acélos, értelmes, de a végletekig lojális. Hozzáértő gazdáknak ajánlott!

Forrás: wikipedia