Hozzátartoznak a magyar tájhoz.

A hungarikumként nyilvántartott magyar pásztor-és kutyafajták közé 9 fajta tartozik: a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó és a magyar agár. Ezen fajták a magyar ember évszázados tenyésztői munkájának eredménye, hozzátartoznak a hazai tájhoz.

A tenyésztő szervezetek célja, hogy a magyarországi állomány, szabályozott, ellenőrizhető tenyésztés során született, egészséges, örökletes betegségektől mentes, fajtatiszta egyedekből tevődjön össze. A tenyésztés során kiemelkedően fontos a használati érték és a genetikai diverzitás megőrzése, mind a hagyományos, mind a XXI. század követelményeinek megfelelő készségek fenntartása.

Ezen kutyafajtákról már mi is részletesebben írtunk a hobbiallat.hu oldalon. Elevenítsük fel röviden az ismereteinket!

A komondor a “gubancos magyar juhászkutya”. Az ősmagyarok méneseinek és gulyáinak őrzője volt. Erőteljes megjelenésével, rendíthetetlen bátorságával segítette a pásztorok munkáját. Jó hőszigetelő bundája miatt jól tűrte a hideg és meleg klímát egyaránt. A világ legintelligensebb kutyáinak egyike, szinte nem is kell idomítani, mert a vérében van az őrzés.

A kuvasz nemességet, erőt és bátorságot sugárzó termetes jószág, marmagassága átlagosan 70 centiméter környékén van. Szőre jellegzetesen kissé hullámos lefutású, fehér vagy elefántcsont színben. Nem kimondottan barátságos mindenkivel, de pont ezért remek őrző-védő. Hajdan vadászkutyaként medve-, bölény-, és őstulokvadászatnál alkalmazták. Területét és szeretteit minden áron képes védeni. Sokan tartják kiszámíthatatlan és agresszív kutyának, de az csak megfelelő nevelés vagy tartás hiányában következik be, ahogy más kutyafajtáknál is. A hosszas bezártság, a láncon tartás, a foglalkozás hiánya, könnyen kihozza a legszelídebb állat legrosszabb arcát is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

HUNGÁRIA KUVASZ KLUB (@hungaria_kuvasz_klub) által megosztott bejegyzés

A puli a legismertebb magyar terelőkutya. Pásztorkodó őseink nélkülözhetetlen társa volt. Kifogyhatatlan energiája, bátorsága, tanulékonysága és végtelen munkakedve nagyon értékessé tette az ősmagyarok szemében. Napjainkban világszerte megtalálhatóak a fajta szerelmesei. Már nem csak tanyák közelében tartják ezt a kutyust, hanem alkalmazkodott a városiasabb életformához is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Puli Csomád (@pulicsomad) által megosztott bejegyzés

A pumi borzas külseje igazi lángelmét takar. Története nagyjából háromszáz évre nyúlik vissza, ekkor keresztezték ugyanis a pulit terrier jellegű pásztorkutyákkal. Az új fajta gyorsan népszerű lett a pásztorok körében, hiszen bármilyen jószág mellett használható volt. Első ismert tenyésztője gróf Festetics Sándor volt. Hosszú ideig kellett várnia arra, hogy önálló fajtaként elismerjék. Ez ugyanis csupán csak az 1900-as évek első felében történt meg. Egészen addig a pulival egy fajtaként tartották számon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pumiligan (@pumiligan) által megosztott bejegyzés
A mudi az egyik legritkább magyar pásztorkutya. Hosszú ideig azt hitték, hogy a puli és pumi keverékéből alakult ki, de valójában a spicc jellegű kutyákkal van rokonságban. A II. világháború végére szinte teljesen kipusztult, de Balássy Zoltánnak hála 1963-ban újjáéledt a fajta. Munkája eredetileg a pásztorkodás volt, így küllemére nem fektettek túl nagy hangsúlyt. Nagyon intelligens, gyorsan tanul, könnyen képezhető, remek szaglással megáldott kutya. Munkakutyaként és családi kedvencként egyaránt megállja a helyét.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sylvi&Morris (@kirjavainenjakaveri) által megosztott bejegyzés

A magyar vizsla az egyik legsokoldalúbb kutyafajta. Ősei nagyon hosszú múltra tekintenek vissza. Régen a vadászatokon volt leginkább az ember hű társa, napjainkban már házi kedvencnek is egyre többen tartják nem csak nálunk, hanem világszerte. Könnyed felépítésű, elegáns küllemű, eleven, tanulékony, nagyon ragaszkodó kutyus.

A drótszőrű magyar vizsla higgadt, tanulékony és kedves, de nagy mozgásigényű vadászkutya. Nagyon barátságos, így gyerekek mellé is jó választás. Bár a vadászok kiváló segítője, őrzésre kevéssé alkalmas, hiszen a besurranót éppúgy körülrajongja, mint az ismerőseit. Testfelépítése robusztusabbnak tűnik rövid szőrű társáéhoz képest, ennek oka dúsabb szőrzete és erősebb csontozata.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marus (@marusjf) által megosztott bejegyzés

Az erdélyi kopók már együtt vadásztak a honfoglalókkal. Később magyar királyaink és nemeseink is szerették ezt a fajtát, a hajtóvadászatok oszlopos tagjaivá váltak. Nemesi udvarok nem voltak kopófalka nélkül. Napjainkban az egyik legveszélyeztetettebb kutyafajta. Sikerült megmenteni a kihalástól, de létszámuk még most is kicsi.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bübi 🖤🤎 (@bubitheblackntanvizsla) által megosztott bejegyzés

A magyar agár külleme igazán elegáns, atletikus, szikár és izmos. Rövid-, és hosszúlábú változata is megtalálható. Leggyakrabban fekete alapon cservörös és fehér jegyekkel láthatjuk. Nagy hasznát vették a rettentő gyors és nyurga testű kutya segítségét a vadak űzésénél. Szent István korából származnak az első emlékek róluk, később pedig egyenesen divattá vált az agarászat. A török hódoltság idején kezdtek el keveredni az agárfajok, de igazán Széchenyi István tevékenysége nyomán vált igazán ismertté a magyar agár. A második világháború után azt hitték, hogy a fajta kihalt, de pár megmaradt példánnyal újjáélesztették és így 1966-ban elindult a tenyésztés.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Millie (@millie.lurcher) által megosztott bejegyzés

Forrás: hungarikum.hu