Legalábbis az ő olvasatában.

Ez a rövid lábú, hosszú hátú, munkavadászkutya talán már mindenki számára ismert. Az aprócska termet ne tévesszen meg senkit, hatalmas személyiséget takar!

A tacskó német eredetű, így dakszliként is ismerjük, ami a német Dachshund-ból ered, ami borzkutyát jelent. A vadászatok kis hőse egy igazán bátor kotorékeb. Önálló és akaratos, ami nagyon hasznos, ha egy vad elfogásáról van szó, de kellemetlenségeket okozhat a mindennapos életben. Persze következetes neveléssel kompenzálhatjuk a makrancosságát, így kedves családtag, éber házőrző, lelkes kirándulópartner is válhat belőle.

Három szőrváltozatban találkozhatunk vele, ezek:

a rövidszőrű,

a hosszúszőrű,

és a drótszőrű.

Színeiben a fekete-cser, vörös, barna-cser, barna-tíger, a fekete-tíger jellemző. Az átlagos 16-26 centiméter marmagassághoz, 3-9 kilogramm testsúly társul a méret függvényében. A standard, a törpe és a kaninchen méretet a mellbőség alapján különböztetik meg. A jellegzetes, hosszú orrú és hosszú testű külsőhöz viszonylag széles mancsok társulnak, amik segítik abban, amit annyira szeret: az ásásban.

Persze, ha nem unatkozik, akkor ő sem válik kicsapongóvá vagy kártékonnyá, de fontos, hogy az igényeit szem előtt tartva gondoskodjunk számára elég mozgásról és kihívásról! Ha nem vagyunk vérbeli vadászok, akkor a kirándulás, a ház körüli vadászat és a kertészkedés is elfoglaltság lehet számára.

A méreteivel nincs igazán tisztában, így hajlamos a nagyobb kutyákkal is szembeszállni. Ha időben és jól van szocializálva, akkor általában jól kijön más kutyákkal vagy más állatokkal is, és nem kell attól tartanunk, hogy megeteti magát egy nálánál jóval nagyobbal. Mozgékony, kedves kutyus, a nagy füleivel és gombszemeivel bárkit levesz a lábáról!

Forrás: Wikipedia