Már több mint 100 éve is léteztek.

Jóval az internet és a közösségi felületek megjelenése előtt sem voltak ismeretlenek a felöltöztetett macskákról készült fotók. Csak épp akkoriban nyomtatásban – magazinok, újságok hasábjain és képeslapokon – terjedtek.

Harry Whittier Frees (1879–1953) amerikai fotós már több mint 100 évvel ezelőtt tucatszám készített olyan képeket, amelyeken macskái, Rags és Fluff felöltöztetve pózolnak. A cicusok a ruhák mellett többféle kelléket is kaptak, és emberekre jellemző jelenetekben láthatók. Frees saját állatain kívül időnként szomszédai vagy barátai kedvenceit is bevonta az alkotásba.

A speciálisan tervezett és varrt ruhákat a fotós édesanyja készítette. Ezeknek a ruháknak az is volt a feladata, hogy az állatokat álló pózban tartsa, míg azok türelmesen vártak a felvételre. Frees állítása szerint ahhoz, hogy ezek a képek létrejöhessenek, mindezek mellett az ő kitartására és végtelen türelmére is szükség volt.

„A gyorsaság elengedhetetlen a képek rögzítéséhez, de nagyon gyakran lehetetlen elég gyorsnak lenni. Az állatok nem tudnak jobban egy-egy pózt tartani, mint az embercsecsemők, ráadásul tovább nehezíti a dolgot, ha számukra idegen helyzetekben kell helytállniuk.” – nyilatkozta a fotós.

Még 1906-ban egy születésnapi bulin került party-kalap egy macska fejére, amikor eldőlt, Frees felöltöztetett cicákat fog fotózni. Harry ekkor készített egy képet, és ezzel el is kezdődött az akkor még nem szokványos karrier. A fotókat képeslapként kinyomtatva árulni kezdte. Ahogy telt az idő, kellékei és ötletei egyre kidolgozottabbak lettek.

Állatfotói a „Woman’s World” és a „Child Life” magazinok képeslapjain, naptárakban, könyvekben, reklámanyagokban és cikkekben szerepeltek. Emellett történeteket is írt a képeihez magazinok számára.

Forrás: www.amusingplanet.com