A kedvtelésből tartott állatokat érinti a változtatás.

2021. április 1-jén hatályba lépő kormányrendelet az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállat-kereskedők tevékenységének visszaszorítását hivatott szolgálni. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a hatóságok jobban rálássanak, főként a kutyák kereskedelmére.

Ez remélhetőleg megakadályozza majd a túl korai elválasztást és a kiskutyák (és más kisállatok) illegális exportálását más Európai Uniós tagországokba.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) kell tavasztól igényelni az úgynevezett FELIR azonosítószámot, ami egy nyilvántartásba vételt foglal magába díjmentesen. Az enélkül való kisállattal kereskedést és és szaporítást a hatóság feltételekhez kötheti, felfüggesztheti vagy akár meg is tilthatja. A mulasztást bírságolni fogják, a hatóság által kiszabható bírság alapösszege 15 ezer forint, ez a jogsértés körülményeitől függően akár többszörösére is nőhet.

Nem biztos, hogy mindenki örül az újonnan bevezetésre kerülő adatszolgáltatásnak, de remélhetőleg tényleg eléri a célját, és a zugban, kegyetlen körülmények között tartott állatok tenyésztése emiatt megszűnik majd, de legalábbis visszaszorul. Közös érdekünk, hogy a becsületes tenyésztők és felelős gazdik országává váljunk!

Forrás: Nébih