Vagy másik nevén indiai páva.

Ez a tyúkalakú fácánféle régóta az ember közelében él, de sosem sikerült olyan jól a domesztikációja, mint a tyúknak vagy a kacsának, örökre félvad marad.

Ennek ellenére közkedvelt díszmadár, a kakasok színpompás tollazata lenyűgöző. A 18 kormánytollas farkát képes legyezőszerűen felmereszteni, ezeken találhatóak a jól ismert pávaszemek, amik 3 éves korukra pompáznak teljes fényükben. Minél mutatósabb egy példány, annál kelendőbb lesz a tojók között.

Az kék tollazaton kívül igencsak látványos a fejtetőn található tollbóbita, ami mintegy koronaként kölcsönöz még elegánsabb külsőt a viselőjének.

A tojók jóval visszafogottabb külsővel rendelkeznek, hogy ne legyenek olyan könnyen észrevehetőek a ragadozók számára, hiszen a fiókákat nekik kell felnevelniük. Évente egyszer költenek április és szeptember között, egy bokor alatti fészekbe rakják 4-9 pöttyös tojásukat, amelyeken 28 napig kotlanak. A fiókák nemére egy hónapos kor után a tolluk mintázata alapján lehet következtetni.

A fehér páva a kék páva természetben is előforduló színmutációja.

Hangos madarak, de nem túl nehéz a tartásuk. Ha elég magas a kerítés és nagy a terület, szabadon is tarthatóak, csak egy szélvédett helyet igényelnek ahova behúzódhatnak az időjárás viszontagságai elől, éjszakára a fák, bokrok ágaira röppennek fel. Zárt tartású állományokban minimum 20 négyzetméter hely kell egy párnak, majd további tojónként plusz 5 négyzetméter, valamint magasra helyezett ülőrudak, ahol éjszakázhatnak, illetve kényelmes fészkelőhely.

A tiszta vízen kívül búzát, kukoricát, napraforgót és egyéb aprómagot, lágyeleséget, zöldet kell biztosítani számukra függően a tartási körülményektől. Ha hatalmas zöldterületen élnek, értelemszerűen kevesebb etetést igényelnek.

Fiatal korban még könnyebben kézhez szoktathatóak, ha megbarátkoznak az emberrel kevésbé lesznek stresszesek és érzékenyek. Ennek elmulasztása esetén igyekeznek elkerülni minket, csak tisztes távolságból csodálhatjuk őket.

Forrás: Wikipedia