in

Miért hoz a macskád zsákmányt neked?

Ambivalens érzéseket ébreszt, amikor meglátjuk a macskánkat valamilyen másik állattal a szájában.
Ülünk a teraszon, élvezzük a kellemes időt, nagyot kortyolunk a kávénkból, hallgatjuk a madarak dalát, majd ezt az idilli képet megtöri a távolból közeledő kis kedvencünk, egy félholt egérrel, verébbel vagy gyíkkal a szájában, majd elénk teszi az elejtett zsákmányt és jelentőségteljesen néz ránk.

Szinte érezni a tekintetén a megvetést, amiért nem ugrunk rá egyből az ajándékra és falatozzuk el kedélyesen. Miért csinálja?

Valóban a jó szándék vezérli, még ha kicsit az is az üzenete, hogy béna vadászok vagyunk. A vadászat számára ösztönös cselekvés, akkor is megteszi, ha rendszeresen kap enni, és ezt a tudást szeretné továbbadni. Az ivartalanított macskáknál is megfigyelhető, hogy az anyai ösztöneiket rajtunk élik ki, így előszeretettel hoznak még mozgó rágcsálókat, madarakat, hüllőket, hogy elsajátíthassuk a vadászat mikéntjét. Ha már nem él a zsákmány, azt vehetjük ajándéknak, a kedves gesztus élelmet jelent számunkra szerintük, vagyis cicánk tulajdonképpen próbál gondoskodni rólunk. Ez egy apróság, egy gesztus, amivel kifejezi, hogy szeret minket. Így máris nem olyan horrorisztikus, ugye?

Milyen halakat tarthatunk együtt?

Az egyik legszínpompásabb szárnyasunk a kék páva