Az, hogy bármit is tettetnének, feltételezné a tudatost cselekvést.

Ezzel szemben, ha akarnak, ha nem, egyszerűen elájulnak, ha nagyobb stressz éri őket. Nem tanulták, egyszerűen biológiailag úgy vannak berendezve, hogy eszméletüket vesztik, ha nagyon megrémülnek. Ez a reflex valóban megmentheti az életüket, ha egy ragadozóról van szó, ugyanis nem mindegyik fanyalodik rá egy látszólagos dögre. Más ijesztő dolgok esetén viszont nem kifizetődő ez az ösztön, például egy felé száguldó autó előtt hiába ájul el az állat. Mindenesetre érdekes stratégia ez a túlélésre:

Amerikában, ahol őshonosak, használatos a playing ‘possum (szó szerint “oposszumot játszani”) kifejezés, azaz amikor az ember bujkál valaki elől vagy nem akar szembenézni egy helyzettel. Nálunk erre a szituációra azt mondják, hogy homokba dugja a fejét, mint a strucc, nem mintha nálunk sokkal több strucc élne, mint oposszum, és nem mintha valóban homokba dugnák a fejüket.

A legnagyobb madár, bár nem a hatalmas intelligenciájáról híres, nem annyira ostoba, hogy így próbáljon meg elbújni félelmének tárgya elől. Egyrészt, mert termete miatt elég erős, és nagyon gyorsan fut, másrészt megfulladna. Ez a legenda feltehetően onnan ered, hogy a tojásaikat egy földbe ásott gödörbe teszik, amit be is takargatnak, és időszakosan, amikor épp nem ülnek rajtuk, akkor látszólag földbe dugott fejjel forgatják és rendezgetik az utódokat.

Forrás: MentalFloss