in ,

Bármilyen cuki, ne vidd haza!

De ne is simogasd, mert ártasz neki!
A tavasz beköszöntével egyre több állat neveli kicsinyeit, így túrázás, kirándulás során egyre gyakrabban találkozhatunk ‘árvának’ vagy ‘magára hagyottnak’ tűnő állatgyerekekkel. Azonban a látszat sokszor csal, mert a mama az esetek döntő többségében nem örökre, hanem csak egy kis időre hagyja magára kicsinyeit és gyakran valahol a közelben rejtőzik. Az őzek és a szarvasok egyébként kifejezetten rossz néven veszik, ha idegen szagot éreznek gidájukon. Emiatt még az is előfordulhat, hogy végleg elhagyják és az éhen hal. Vaddisznóbébit pedig a saját testi épségünk megőrzése érdekében sem tanácsos megközelíteni, hiszen egy felbőszült vaddisznómama elég vehemensen tud ellenünk fellépni.

„Bármennyire is úgy tűnhet, hogy emberi segítségre szorulnak ezek az állatok, álljunk ellen a kísértésnek! A vadállatkölyköknek az anyjuk nélkül csekély esélyük van az életben maradásra. Az emberek által, „cumisüvegből” felnevelt apróságokat ráadásul nagyon nehéz visszavadítani, így a természetbe való, biztonságos visszaszoktatásuk is majdhogynem lehetetlen. Ezért arra kérünk mindenkit, hogy ne nyúljanak ezekhez az állatokhoz!” – kéri a Budakeszi Vadaspark gondozója.

Persze nem állítjuk, hogy az állatok körében nem fordulhat elő, hogy a szülők és a kicsinyeik véletlenül szem elől tévesztik, majd nem találják meg egymást. Ha egy kis állat több óra elteltével is magányosan tölti az idejét az erdőben, kérjük állatvédelmi szervezet, állatkert vagy nemzeti park segítségét!

Forrás: www.vadaspark-budakeszi.hu

Hazánk leghíresebb macskája az éhező gyerekekért kampányol

Miért köröznek pulykák egy macska teteme körül?