Kis lakásban csak szenved.

Úgy fest, mint egy vadmacska, de tulajdonságaiban egy házimacska: pontosan ez volt a cél, amikor „megalkották” a bengálit.

Mesterséges hibrid

A ma ismert bengáli macska egy vad ázsiai leopárdmacska és egy fekete házimacska keresztezéséből származik. Egy kaliforniai genetikusnő pároztatta a két szülőt 1963-ban, annak érdekében, hogy a vadmacska foltos mintázatát a házicica karakterével összehozza. Tovább folytatva a tenyésztést, 1972-ben néhány hibridet is bevontak a projektbe, ezek a nőstények a macska leukózis-kutatásokból kerültek ki. Burmai és sziámi macskák is bekerültek a tenyésztési folyamatba.

Így született meg az a macskafaj, amely külsőleg a bengáli macskára emlékeztet, de természetében házicicaként viselkedik. Ma a tenyésztők csak a fajtatiszta cicákat keresztezik, nem vonnak be más fajtákat a tenyésztésbe. Ez a cicus Európában ’Leopardette’ néven is ismertté vált, az öreg kontinensen 1999 óta tenyésztik.

Könnyen gondozható bunda

A bengáli macska legszembetűnőbb külső jegye természetesen a jellegzetes leopárdmintás bundája. Különösen a márványozott és pöttyös-barna változat emlékeztet egy vad macskára. Léteznek olyan egyedek is, amelyek inkább csíkos vagy pontozott szőrrel rendelkeznek. A hóbengáli alapszíne fehér, szeme kék. Testük elegáns és karcsú, viszonylag nagy fejjel és szemekkel. Farkuk a tövénél meglehetősen vastag, kerekített, vékony hegyben végződik. A nagyobb példányok 4-5 kg-ot nyomnak. A fajta jegye, hogy a homlokon látható a cirmos macskákra jellemző M-alakú rajzolat. A bengáli szőrzete rövid, sűrű és selymesen puha. Bundáját ezért könnyű ápolni és csak időnként kell átkefélni.

Ez a fajta az egyik legdrágább a macskák közül. Nagyjából 1000-1500 euróért juthatunk hozzá.

A mozgás a mindene

Vad származása miatt a bengáli a legaktívabb macskafajták közé tartozik. Az atletikus, aktív bengálinak sok mozgásra van szüksége, úgy érzi jól magát. Az ideális számára egy nagy ház kerttel, ahova kijárhat. Ha benti cicaként tartjuk, akkor is sok mászási-mozgási-játszási lehetőséget kell számára biztosítanunk. Ne tévesszen meg minket a bengáli macska vad külseje! Ezek a cicusok nagyon szeretetteljesek és rendkívül kommunikatívak a gazdival.

Különösen szobacicaként szeretik a gazdájukat végigkísérni az egész lakáson, és felhívni magukra a figyelmét. Alapvetően nem félősek, kíváncsiak, intelligensek és még idős korban is aktívak. Egy kis türelemmel még apróbb trükköket is megtaníthatunk nekik.

Egy kis, városi lakásban nem érzi jól magát a szabadságra vágyó négylábú. Mindenképpen kell nekik olyan eszköz, amire felmászhat, amiről leugrálhat. Ha ugyanis unatkoznak, hajlamosak szétszedni a lakást is. Általánosságban ajánlatos őket kerttel rendelkező lakásban tartani, akár egy kétnapos túrára is magunkkal vihetjük – sokkal jobban érzik magukat így, mint a 4 fal között.

Kitűnő mászók, nagyon sok mozgást igényelnek. Nagyszerűek számára a vadászó játékok, a játékegérrel, vagy labdával végzett, gazdival közös foglalkozások.

Elengedhetetlenek az intelligenciát fejlesztő, vagy apró trükköket tanító játékok is, hogy ne unatkozzanak. Ha gyakran vagyunk távol, ajánlatos neki társaságot biztosítani – a legjobb egy fajtárs. Ez a fajta nagyon kedveli a vizet, remekül elszórakozik egy csepegtetővel is.

Kenuzó cicák a nagyvilágból

Táplálkozását tekintve a bengáli nem különösebben igényes. A legjobb egy fehérjedús táplálék, amely biztosítja a számára szükséges anyagokat.

A bengáli macska kritikusai úgy vélik, hogy felelőtlenség volt azért pároztatni egy házimacskát egy vadon élővel, hogy a kívánatos szőrmintát megkapjuk „házias” változatban is. Az állatvédők szerint ennek főként az első években olyan komplikációkkal, szövődményekkel járt, amelyek általában a születés körül kerültek felszínre. Néhány egyed még ma is tartalmazhat vad tulajdonságokat.

A közösségi médiában természetesen a bengálik is jelen vannak. A helyes Thor nevű macska Belgiumban él, és mintegy 200.000 követővel rendelkezik az Instagramon (@bengalthor). Gazdija rengeteg képet posztol, amin a cica a természetben kirándul vagy éppen a lakásban pihen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Thor The Bengal (@bengalthor) által megosztott bejegyzés
Még nála is több rajongót tudhat magáénak Suki (@sukiicat) a két kanadai, Marti és Ken macskája. A pár minden kirándulásra és utazásra magával viszi a cicust, akinek Instagramját 888.000-en figyelik. Tengerpart, hegyi kenuzás, sivatag: a cica láthatóan imádja a világjárást.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Suki Cat (@sukiicat) által megosztott bejegyzés