A keményebb tél, hó, fagy, ónos eső, nehezítő körülményeket teremt, nem csak nekünk, hanem kedvencünknek is.

Komoly terhelésnek vannak a mancsok kitéve ilyen ítéletidőben. Amikor mi vastag csizmát, bakancsot húzunk, ők a tappancsaikon járnak ugyanúgy. Ahogy jégbe borult az ország, nem csak a síkosság, a hideg és a kiázás okoz gondot, hanem a sóval szórt utak is (már ahol).

Mit tehetünk kutyusunkért?

Nem túl sok kutya viseli jól, ha lábbelit próbálunk ráadni, ezért a védelmében, mindenképp fordítsunk nagy figyelmet a tappancs rendben tartására! Megelőzésiből bekenhetjük,kimondottan erre gyártott mancsvédőkrémekkel, vagy egyszerű vazelin is megteszi,ha nincs más. A lényeg, hogy kapjon egy olyan záró réteget, ami megvédi a bőrt a só marásától.

Fontos, hogy a lábujjak közé kerülő jeget, havat is kiszedjük, mert könnyen okozhat horzsolást, vagy pusztán annyira zavarja az állatot, hogy ő kezdi nyalogatni, rágcsálni, idővel sérülést okozva magának. A sótól és a jégtől is könnyen megszabadulhatunk séta után, ha langyos vízbe állítjuk a kutyát (csak a lábait, ne fürdessük az egész kutyát! ), majd utána szárazra töröljük.Ha szükséges, bekenhetjük hidratáló krémmel is az ujjpárnácskákat.

Ha találunk a talpon horzsolást, karcolást, vágást, feltétlen fertőtlenítsük és kezeljük, súlyosságától függően magunk, vagy állatorvos segítségével! Amiatt, hogy azon a jár, nehezebben gyógyulnak a sebek és könnyebben elfertőződnek, ezért gyakran nézzük át!

Ha esetleg nagyon hosszú a szőr az ujjak között, segíthet, ha kicsit nyírunk belőle, így kevésbé ragad bele minden.

Ha ezekre odafigyelünk, nagyon sokat tehetünk kutyusunkért, hogy vidám és egészséges maradjon télen is!