in

Boldog tappancsok, a jeges időben is

A keményebb tél, hó, fagy, ónos eső, nehezítő körülményeket teremt, nem csak nekünk, hanem kedvencünknek is.
Komoly terhelésnek vannak a mancsok kitéve ilyen ítéletidőben. Amikor mi vastag csizmát, bakancsot húzunk, ők a tappancsaikon járnak ugyanúgy. Ahogy jégbe borult az ország, nem csak a síkosság, a hideg és a kiázás okoz gondot, hanem a sóval szórt utak is (már ahol).

Mit tehetünk kutyusunkért?

Nem túl sok kutya viseli jól, ha lábbelit próbálunk ráadni, ezért a védelmében, mindenképp fordítsunk nagy figyelmet a tappancs rendben tartására! Megelőzésiből bekenhetjük,kimondottan erre gyártott mancsvédőkrémekkel, vagy egyszerű vazelin is megteszi,ha nincs más. A lényeg, hogy kapjon egy olyan záró réteget, ami megvédi a bőrt a só marásától.

Fontos, hogy a lábujjak közé kerülő jeget, havat is kiszedjük, mert könnyen okozhat horzsolást, vagy pusztán annyira zavarja az állatot, hogy ő kezdi nyalogatni, rágcsálni, idővel sérülést okozva magának. A sótól és a jégtől is könnyen megszabadulhatunk séta után, ha langyos vízbe állítjuk a kutyát (csak a lábait, ne fürdessük az egész kutyát! ), majd utána szárazra töröljük.Ha szükséges, bekenhetjük hidratáló krémmel is az ujjpárnácskákat.

Ha találunk a talpon horzsolást, karcolást, vágást, feltétlen fertőtlenítsük és kezeljük, súlyosságától függően magunk, vagy állatorvos segítségével! Amiatt, hogy azon a jár, nehezebben gyógyulnak a sebek és könnyebben elfertőződnek, ezért gyakran nézzük át!

Ha esetleg nagyon hosszú a szőr az ujjak között, segíthet, ha kicsit nyírunk belőle, így kevésbé ragad bele minden.

Ha ezekre odafigyelünk, nagyon sokat tehetünk kutyusunkért, hogy vidám és egészséges maradjon télen is!

 

Megtalálod az utcákon bujkáló cirmosokat?

Hogyan vedd rá a kutyádat, hogy hordjon meleg ruhát