Hideg időben, főképp még ha havazik is, néhány kutyus igencsak fázik. Ilyenkor jól jön számukra egy kis kardigán vagy kabátka. Azonban ezzel ők nem mindig értenek egyet…

Pedig ezek a ruhadarabok számukra is hasznosak, hiszen melegen és egy ideig szárazon tartják őket. Szerencsére van néhány trükk, ami segít rávenni őket a viselésükre. Sőt, tapasztalatok szerint sok kutyus kifejezetten megszereti a kabátkáját – később elmondjuk, miért.

Először is fontos, hogy a kabát vagy kardigán pontosan passzoljon a kutyádhoz. Ez nem azt jelenti, hogy trendi legyen benne vagy tükrözze a jellemét, esetleg az ízlésvilágát, persze ezek sem elhanyagolható szempontok. Hanem azt, hogy a mérete tökéletes legyen számára. Ne lógjon vagy szorítson sehol. Gondolj csak bele, te jól érzed magad túl kicsi vagy túl nagy ruhadarabokban? Ugye, hogy nem.

A megfelelő ruhaméret kiválasztásához mérjük meg körben a nyakát és a mellkasát nagyjából a mellső lábak mögött. Majd a nyak aljától a hátát egészen a farka tövéig. Ezeknek a méreteknek az ismeretében már könnyebben fogsz tudni dönteni. Ha bizonytalan vagy, vidd magaddal a vásárláshoz a kutyust is, néhány szaküzletben megengedik a ruhapróbát.

Ha megvan a tökéletes kabát…

Mutasd meg neki. Ha még korábban sohasem próbáltál rááadni semmit, fogalma sem lesz arról, mi az, ami nálad van. Ez jó alap ahhoz, hogy gyorsan megkedveltesd vele. Engedd, hogy alaposan megvizsgálja, megszaglássza. Közben dicsérd, esetleg adj neki jutalomfalatot! Így később jó érzést fog társítani a pulcsihoz. Ismételd a műveletet naponta többször, néhány napon át.

Ha már jól ismeri, jöhet a következő szint: érintsd hozzá, tedd a hátára, de még ne add rá! A lényeg, hogy szokja, hogy a teste érintkezik az anyaggal. Ezt is ismételgesd 1-2 napig.

Már majdnem kész vagy, de előtte még van egy utolsó otthoni gyakorlat. Add rá a ruhát! Közben folyamatosan beszélj hozzá, dicsérd, hogy milyen ügyes és csinos. Először ne hagyd rajta 5-10 másodpercnél tovább! A ruhapróbát is gyakoroljátok szorgalmasan, közben folyamatosan növelve az időt, amit beöltözve tölt. Amennyiben még úgy látod, kifejezetten elutasítja a kabátot, folytasd a gyakorlást. Adj neki a kedvenc ennivalójából egy-egy falatot.

Ha már az eddigiek végére sikerült elérned, hogy ne érezze rosszul magát, jöhet az éles bevetés, indulhattok sétálni!

Egy idő után nagyon sok kutyus már a kabát látványától boldog lesz, ugrál és szaladgál, mert az azt jelenti számára, hogy hamarosan indulhat sétálni. Már pedig azt talán nyugodtan mondhatjuk, hogy minden kutya szeret. 🙂