Igazak vagy sem?

Egy nemrég végzett felmérés arra volt kíváncsi, hogy mennyit tudnak a kutya- és macskatulajok a négylábú kedvenceikről, tényleg makacsul tartják-e magukat bizonyos évtizedes hiedelmek. Nos, nagyon úgy fest, hogy igen: a megkérdezettek 92%-a hisz valamelyik közkedvelt tévhitben.

A 2000 résztvevővel elvégzett felmérés során a kutyagazdik 68%-a nem tudta például, hogy a farokcsóválás nem mindig a boldogság jele, hanem az érdeklődésre vagy éberségre is utalhat.
38%-uk tévesen hiszi, hogy a hideg, nedves orr azt jelenti, hogy a kutyus egészséges. Pedig a valóságban lehet annak a következménye is, hogy az eb nyalogatja az nóziját, ami a szimatolás érzékenységét növeli.

A cicagazdik 42%-a hibásan véli, hogy szőrös kedvence képes a teljes sötétségben látni. Noha a cicák nagyon kis fény mellett is látnak, a koromfekete éjszakában látás még számukra is megugorhatatlan kihívás.

A másik nagyon elterjedt vélekedés, hogy a macskák mindig talpra esnek, 41% osztozik ebben a hitben, miközben az, hogy tényleg a 4 tappancsra érkezzenek a valóságban az egészségi állapotuktól és jólétüktől függ.

Ugyancsak sokan hiszik, hogy az emberi táplálék nem alkalmas az állatok etetésére, akik kizárólag speciális tápot, ételt kaphatnak. Ugyanakkor tízből heten bevallották, hogy időnként adnak a sajátjukból is nekik – leggyakrabban a kutyagazdik (77%-uk), de nem ritkán a macsakagazdik (54%-uk) is.

A cicások közel harmada úgy gondolja, hogy a doromboló négylábúaknak nem szabad emberi táplálékot adni (30%). Pedig akadnak olyan ételek, amiket ők is biztonsággal fogyaszthatnak: tonhal, lazac, sajt, sovány hús, spenót, banán, bogyók, sárgarépa, dinnye, rántotta, rizs. Mindenki hallotta már azt a közkedvelt mondást, hogy a macskák imádják a tejet, ugyanakkor nem árt tudni, hogy vannak köztük is laktóz intoleránsak.

A Stella & Chewy’s megbízásából, a OnePoll cég által kivitelezett felmérés rámutatott arra, hogy a gazdik legtöbbször a kedvencük étrendjével kapcsolatban is ilyen-olyan hiedelmek mentén mozognak és időnként rég meghaladott irányelveket követnek.

Az állattartók fele bevallotta, hogy a nyers táplálkozásról nem tud túl sokat, a fagyasztott nyers és fagyasztva szárított nyers állateledelek ugyanakkor számos előnnyel rendelkeznek például több energiát, jobb ízületi egészséget biztosítanak.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org