in , , ,

Ezeket a betegségeket kaphatod el a kedvencedtől!

Nem az összes betegség terjed át állatról emberre, de azért van olyan, amire érdemes odafigyelni.
Az ölelgetés, simogatás, puszik táptalajai a nyavalyák átadásának, pont úgy, mint az embereknél, de megelőzhető a baj, úgy, hogy nem kell lemondanunk a szeretgetésről. Ezen felül vannak, amit nem is tőlük, hanem általuk kaphatunk el, de időben felismerve jó eséllyel könnyedén átvészelhetünk. Nézzük mely betegségek esetében kell körültekintőbben eljárni:

Tinea – Dermathyphosis

Ez a gombás fertőzés a kutyáknál leginkább szőrtelen, piros közepű foltokban jelentkezik sokszor hámlással társulva. Embereknél vörös, viszkető foltokként bukkan fel. Kezdetben enyhe bőrpír, de elvakarva súlyos bőrbántalmakig terjedhet, a gomba fajtájától függően. Nem elhanyagolható, de nem életveszélyes, kezelése leginkább helyileg ható kenőcsökkel történik.

Macskakarmolási betegség – Bartonella fertőzés

Bartonella henselae nevű baktérium okozta fertőzés. Macskakarmolással ( vagy kullancs/bolhacsípéssel) kerül a szervezetbe. Kezdetben az érintett terület bedagad, kipirosodik, viszket. Ha elég erős az immunrendszer sokszor ennyiben is marad és elindul a gyógyulás. Ha sikerült a baktériumoknak tovább terjedni, akkor láz, ízületi fájdalmak, fejfájás, szédülés, kötőhártyagyulladás és a nyirokcsomók duzzanata tapasztalható. Súlyos esetben érinti az emésztőrendszert vagy a központi idegrendszert. A seb mindenképp fertőtlenítést igényel, súlyosabb esetben antibiotikumos kezelésre számíthat a páciens.

Toxoplazmózis

Egy parazitafertőzés, amit fertőzött húsok (embereknél nem jól átfőtt/sütött húsok fogyasztása) vagy fertőzött állatok ürülékével való érintkezéssel lehet megkapni. Általában enyhe, influenzaszerű tünetekben jelentkezik. Gyengébb immunrendszernél válhat agyvelőgyulladássá vagy okozhat más neurológiai betegségeket. A kismamákra jelenthet nagyobb veszélyt, a magzatburkon átjutva fejlődési rendellenességeket okozhat a születendő gyermeknél. Elég sokan hordozzák tünetmentesen is. Antibiotikus kezeléssel orvosolható.

Férgesség

Embernél és állatnál is leginkább hasmenéssel, hasfájással, fogyással, esetenként köhögéssel jelentkezik. Van, hogy a székletben jól láthatóak a férgek, de a tünetek is elég árulkodóak. Vényköteles féregirtóval kezelhető, de még jobb megelőzni. A gyakori kézmosás jelentősen csökkentheti a megfertőződés kockázatát.

Szalmonella

Leggyakrabban a hüllőktől lehet hozzájutni, ők nagy százalékban hordozzák tünetmentesen, de persze nem csak tőlük lehet elkapni. Hányás, hasmenés, magas láz, fej- és hasfájás tartozik a tünetei közé. de a fertőzést átvészelve tartós immunitás alakul ki rá. Itt is segíthet a gyakori kézmosás és az, ha a terrárium takarítás után fertőtlenítjük a kádat, vagy ahol kimostuk.

Veszettség

A veszettség elég súlyos vírus, ami emberre és állatra egyaránt veszélyes. Itt a megelőzésen van a hangsúly, ezért van a kutyáknak évenkénti kötelező védőoltása és ezért vakcinázzák a vadállatokat is rendszeresen. A fertőzött állatok nyálával terjed és leginkább idegrendszeri tüneteket okoz. A kezelés hosszú és fájdalmas, és csak akkor lehetséges, ha időben orvoshoz megyünk. Korábbi cikkünkben részletesen leírtuk mivel jár.

Az itt felsorolt nyavalyák közül vannak ártalmatlanabbak és súlyosabbak is, minden esetben próbáljuk megelőzni, de, ha megtörtént a baj, akkor keressük fel az állatorvost és az emberest is!

Forrás: wikipédia

Gondoskodó összefogás: új madáretetőket telepítettek

Tilos az Á!