Az ősz kiválóan alkalmas a közös túrákhoz.

Már nincs hőség, de még nem fagyunk meg, a színes falevelekkel tarkított táj pedig egyenesen csodás. Ilyenkor érdemes kirándulást tervezni a kedvencünkkel közösen, ami remek élmény lehet, ha a következőre odafigyelünk:

Végtelen kullancsszezon

A vérszívókra mindig számítani kell, ezért mindenképp készüljünk fel ellenük, mert ők is élvezik az enyhébb időt. Nyakörvet, cseppeket vagy tablettát feltétlenül használjunk, de ezek ellenére is nézzük át séta után kedvencünket! Ha még idejében elcsípjük az esetleg felkapaszkodó kullancsot, kisebb eséllyel fertőz bármivel. Magunkról se feledkezzünk meg persze!

Vadászszezon és ebzárlat

A szarvasbőgés idején előfordulhatnak erdőlátogatási korlátozások, ezek időszakáról és az érintett területekről előre tájékoztatnak az erdészeti társaságok a honlapjukon és/vagy a helyszínen plakátokkal. Ebzárlat van akkor is, amikor a rókákat vakcinázzák veszettség ellen. Tájékozódjunk indulás előtt!

A meghirdetett eseteken kívül is előfordulhatnak vadászatok, ezért nagyon fontos a póráz és valamilyen láthatósági eszköz használata a kedvencünk és magunk számára is! Egy láthatósági mellény a kutyán megakadályozhatja a  ‘jaj, véletlenül lőttem le a kutyát, mert rókának láttam’ eseteket.

Bogáncs és egyéb kellemetlen növények

A természet kevésbé csodás része, amikor szúrós növényekkel gazdagodunk az utunk során. A kutyusok szőréből egy kis samponos/balzsamos vízzel való bekenés megkönnyítheti a kiszedést.

Eső, sár

Készüljünk rá! Előfordulhat, hogy a napsütés ellenére sárosabb részekkel is találkozunk utunk során. Sok kutya imádja a dagonyázást, szóval jó, ha van nálunk tartalék törülköző.