26 gólya, egy vörös vércse, egy egerészölyv és egy szalakóta is áramütéstől pusztult el.

Ezek a madarak mind védett és fokozottan védett besorolásúak, csekély egyedszámuk miatt különleges figyelmet érdemelnek.

A kecskeméti regionális hulladéklerakóra vezető út menti területen találták a csoportosan elhullott szárnyasokat. Négy gólya még életben volt, őket súlyos sérülésekkel kezelik a Kecskeméti Vadasparkban. Az eset miatt az áramszolgáltató végre cselekszik, az MVM Démász Áramhálózati Kft. hozzákezd az érintett hálózat burkolt szabadvezetékre történő átalakításához, hogy ne ölje halomra a 20 000 voltnyi feszültség a madarakat. A tervek szerint 2021 október végéig befejeződnek a munkálatok. Mivel ez nem csak itt probléma, Felgyő, Szeged, Vaskút közelében futó, a madarak számára szintén életveszélyt jelentő villamosenergia-hálózat biztonságossá tételét is megkezdik – számolt be róla a Kiskunsági Nemzeti Park Főigazgatósága.

Fotó: KNPI/Kiss Mónika

Örülünk, hogy végre tesznek a probléma megoldásáért, de még mindig túl sok országos szinten a szigeteletlen középfeszültségű szabadvezeték, főként annak fényében, hogy 2008. február 26-án írták alá az “Akadálymentes Égbolt” nevű megállapodást az illetékesek. A természetvédelmi szereplők az áramszolgáltatókkal és a minisztériummal megegyezve közösen vállalták azt, hogy természetvédelmi, uniós illetve hazai keretekből az áramszolgáltatók hozzájárulásával 2020 januárjáig minden madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszt átalakítanak madárbaráttá.

2021 szeptembere van és madártetemek hevernek szerte a fűben…

A kiemelt kép illusztráció.