Utánozhatatlanul jellegzetes, különleges kutyus a mopsz. Karakteres mind külső jegyeiben, mind belső tulajdonságaiban.

Ránézésre felismerhető kis termetéről, zömök testéről, kidülledő nagy sötét szemeiről, homlokredőiről, kunkori farkáról és elasztikus bőréről. Színe lehet ezüst, fakó, barackszínű fekete maszkszerű mintával az arcon, vagy teljesen fekete.

Jellemében általában kedves, barátságos. Agresszívvé akkor válik, ha fenyegetve érzi imádott gazdáját vagy területét. Eléggé kíváncsi és játékos, ami sokszor vicces helyzetekbe sodorja.


Forrás: giphy.com

Testfelépítésének köszönhetően jellegzetesen szuszog, horkol. Ez a szuszogás kihat a légzésére, főleg párásabb időben. Nagyobb fizikai igénybevétel esetén, mint a hosszabb séták, vagy sok lépcsőzés, igényli a köztes pihenőket. Azoknak ajánlott házi kedvencként, akik ezzel együtt tudnak élni. A bőrredői hajlamosabbá teszik a bőrbetegségekre, ezek rendszeres ápolást igényelnek.

Alapvetően bátor kutyus, őrző-védőként is tud funkcionálni. Bár ritkán ugat, testéhez képest meglepően mély hangja van, így az esetleges betolakodók sokkal nagyobb kutyát képzelnek az ajtó túloldalára.

Mint minden kutya, imádja a pocakját. Csínján kell bánni a nasival, mert hajlamos a hízásra.

Összességében, egy igazi figura!

Forrás: Wikipédia