Szegény malackák a köztudatban leginkább csak szalonnaként szerepelnek, de szerencsére egyre népszerűbbek házi kedvencként is. Nem véletlenül.

Egyre többen jönnek rá, hogy ezek a jószágok méltatlanul viselnek pejoratív bélyegeket. Ilyen például, hogy koszosnak tartják őket.  „Olyan, mint egy disznóól” – mondják a koszos, rendetlen helységre. Pedig a malac alapvetően tiszta állat. Tágas, megfelelő körülmények között bizony nagyon figyel a tisztaságra. Az elhanyagolt disznóólakért inkább az emberek tehetők felelőssé.

Bár szeretnek kint a sárban hemperegni, ez sem a kosz iránti igény miatt van, hanem mert érzékeny rózsaszín bőrüket így védik meg a napsugaraktól. Továbbá nincsenek verejtékmirigyeik, így ha melegük van, szintén ezzel a módszerrel hűsítik magukat.

És hogy állandóan zabálnak?

Muszáj nekik. Hiába mindenevők, a testükhöz képest a gyomruk egészen kicsi, így gyakorlatilag állandóan enniük kell.

De mi a helyzet az intelligenciával?

Tudósok régóta kutatják, hogy tulajdonképpen mennyire okosak. Rengeteg tanulmányt készítettek a témában, amik igazolják, hogy a malacok igenis előkelő helyen vannak az állatvilág tanulékonysági listáján.  Bizonyították, hogy kiváló a memóriájuk és meg tudnak oldani különböző logikai feladatokat is. Szeretnek játszani és rendelkeznek empátiával. Olyan kognitív képességekkel rendelkezik, mint a kutya, delfin, elefánt vagy csimpánz.

 

Azt, hogy a kutyáknál is eszesebbek lennének, nem jelenthetjük ki. Az állatok között nem lehet IQ-t mérni,  így a két faj lényegében összehasonlíthatatlan. Mindenesetre ezen tudás birtokában talán másképp tekintünk a röfikre.

Fotó:buzzfeed.com

Forrás:dailymail.co.uk