A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola megtartotta az első közös futóedzését látássérült klienseikkel és hűséges vakvezető kutyáikkal.

Egyedülálló Magyarországon, hogy látássérült emberek vakvezető kutyáikkal futottak, és nem látó emberek segítségével. Az alapítvány lelkes csapata most megvalósította ezt. A futáson klienseik vettek részt, vagyis olyanok, akiknek már az alapítvány munkatársai képezték ki a vakvezető kutyáikat.

Csákberényben együtt futott Horváth Szindi és Milka, Lengyel Zsófi és Mokka, Bodnár Attila és Parfé, valamint Dombai Misi és Körte. Egy valami közös bennük, mindannyian sportolnak és mindannyian szerették volna kipróbálni, milyen élményt nyújt, amikor úgy futhatnak vakvezető kutyáikkal terepen, mint amilyen szabadon és önállóan közlekednek a mindennapokban.

Az alapítvány három munkatársa kísérte őket, hiszen azért a sportélmény mellett a biztonságos célba érkezés is fontos volt. Olyan ügyesen futottak együtt, mint egy futóklub csapata. A vakvezető kutyák tökéletesen helyezkedtek és mindig arra törekedtek, hogy a legideálisabb talajon vezessék gazdáikat, miközben fülig ért a szájuk a boldogságtól, hogy ennyien és így együtt mozoghatnak.

“Nagyon büszke vagyok mindenkire, aki a 11 kilométeres szintes terepet teljesítette, hatalmas teljesítményről van szó. Szeretném, ha Magyarországon is hagyománya lenne annak, hogy a látássérült futók vakvezető kutyáikkal az edzések mellett akár versenyeken is megmutatják majd, hogy mire képesek együtt!” – mondta el a futást szervező Királyné Barkóczi Emese, az alapítvány vakvezetőkutya-kiképzője.

Az útvonal Farkasdi Edina érdeme, ő a kutyás futókörök megálmodója. Neki köszönhető az is, hogy a teljesítésért a Vértesi kör gyönyörű kutyás érmét kapták meg a látássérült futók.

Az alapítvány várja az érdeklődő látássérült embereket, akik szeretnének csatlakozni futócsapatukhoz. A jelentkezéseket az info@barathegyi.org címen fogadják.

Cikkünk a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola sajtóanyaga alapján készült. Kiemelt kép: barathegyisegitokutya.hu