in

Hány évnek felel meg egy kutyaév?

Mindenki próbálta már kitalálni, hogy épp hány éves lenne a kutyája emberi években számolva.
Régóta tartja magát a legenda, miszerint egy kutyaév hét emberi évnek felel meg. Eszerint egy kétéves kutya egy 14 éves tinédzsernek felelne meg, de a valóságban a számítás ennél jóval bonyolultabb.

Egyelőre a tudósok sem tudnak pontos váltószámot mondani ezzel kapcsolatban, de próbálják megfejteni a rejtélyt. Egy kaliforniai egyetem kutatói az úgynevezett epigenetikus óra segítségével próbáltak közelebb jutni a válaszhoz. A kutyák élettartama nagyon változó, viszont fajtától függetlenül hasonló fejlődési ciklusokon mennek keresztül: ezt vették alapul az emberi koruk kiderítéséhez. Átlagosan 16 évet élő labradorokat tanulmányoztak, amiből arra következtettek, hogy

16In(kutyaévek) + 31 = emberi évek

Az ln a természetes logaritmust jelöli, amit kicsit bonyolult kiszámolni, de ide kattintva meggyorsíthatjuk a folyamatot. A kutya éveinek számát beírjuk a kalkulátorba, az megadja az ln számot, amit megszorzunk 16-tal és az eredményhez hozzáadunk még 31-et, így megkapjuk a kutyánk emberi életkorát az elmélet szerint.

Ezzel a számítással egy kétéves kutya 42, egy hároméves kutya 48, egy tízéves kutya pedig 67 éves embernek felelne meg hozzávetőlegesen. Ez talán nem is volna olyan rossz elmélet, ha egy egyéves kutyának nem 0 lenne az ln értéke, így itt a végeredmény is 0 ugye.

Más tanulmányok táblázatba rendezték és méret szerint rangsorolják a kutyaéveket:

pets.webmd.com

Eszerint az előzőekben 42 éves embernek megfelelő kétéves kutya itt még a méretétől függetlenül is csak 24 éves lenne emberként.

A kontraszt erős, de ez valószínűleg olyan kérdés, amire sosem lesz igazán egyértelmű válasz. Az összehasonlítás sok szempontból értelmetlen, hiszen a kutyák például hamarabb érik el a pubertáskort vagy válnak ivaréretté az embernél.

De talán nem is számít, hogy hány éves lenne, hiszen mindenki annyi, amennyinek érzi magát, ugye?

Milyen az egészséges kutyaorr?

A kutyád akkor is meg akarna menteni, ha éppenséggel nem mentőkutya