Suri mindig elsők között tér vissza hazánkba.

Általában február 13-án szokott érkezni, de idén még ennél is korábban, február 11-én jött meg vassurányi fészkébe. Ez csak azért jelenthet gondot, mert az időjárás még igen mostoha.

2018-ban a mostanihoz hasonló extrém hideg fogadta, de szerencsére a helyiek a gondozásukba vették. Most sincs ez másképp, rendszeresen etetik és itatják, amíg a tavasz be nem köszönt, és el nem tudja magát látni. Az első etetést még kicsit szégyenlősen fogadta, de hamar feloldódott, és elfogyasztotta a neki szánt csirkehúst.

Hamarosan várhatóak a társai is, de addig marad ő nekünk a tavasz előhírnöke. Korábban webkamerákon keresztül nyerhettünk betekintést az életükbe, de idén a Magyar Madártani És Természetvédelmi Egyesület úgy döntött, nem indít élőadást. Ez annak köszönhető, hogy a felmerülő technikai problémák megoldása csak harmadik fél bevonásával lehetséges, ami megzavarhatja az állatokat, és a cél épp az lenne, hogy beavatkozás nélkül figyelhessük őket. Másrészt valószínűleg elég lett az emberi léptékkel mérve kegyetlennek vagy szomorúnak tűnő eseményekre adott reakciókból. Inkább a madarak mentésével, gondozásával és a róluk szóló ismeretek terjesztésével foglalkoznak.

A nyitókép csak illusztráció!