in , ,

Veszett rókát találtak Szatmár megyében

Pár hónap leforgása alatt a harmadik esetben diagnosztizáltak veszettséget a román állategészségügyi szakemberek.
A Nébih számolt be arról, hogy az utóbbi időben többször veszettség vírusát mutatta ki a román hatóság a magyar határ közelében. Ez alkalommal rókában találták meg a betegséget, de nemrég egy szarvasmarha és egy kutya is áldozatul esett a kórnak.

A szórványos fertőződés miatt fokozott figyelemmel kísérik az állatállomány határon innen és túl, és erre kérik a lakosságot is.

Bár hazánkban a kutyák vakcinázása évente kötelező, és a vadállományt is immunizálják, fokozott óvatosság javasolt. A macskáknak csak ajánlott a védőoltás, de az erdei állatok sem biztos, hogy sikeresen elfogyasztják a vakcinát, így könnyen előfordulhatnak újabb esetek.

A vírus az idegrendszert támadja embernél és állatnál egyaránt, amint teljesen kifejlődik a kór, végzetessé válik. Általában az állat harapásával, nyálával terjed a fertőzés, aminek első tünetei között szerepel az állatok megváltozott viselkedése. Hirtelen fellépő agresszió, míg a vadállatoknál az emberektől való félelem hiánya jelentkezik. Embereknél idejében elcsípve még lehet kezelni, ezért gyanú esetén haladéktalanul keressük fel az orvost!

Betegnek látszó, vagy elhullott állat esetén pedig értesítsük a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy tegyünk bejelentést a Nébih Zöldszámán (06-80/263-244)!

A képek csak illusztrációk!

Arab telivér: a szépség és elegancia megtestesítője

Hazatért az első gólya, de úgy tűnik, túl korán