Társadalmi hatások.

Mondták már neked, hogy lópofád van? Bár lehet, hogy akkor sértőnek érezted, most kiderült, hogy nagyon is hasonlatos az emberek és a lovak mimikája. A lovak ugyanis képesek érzelmeket kifejezni bizonyos társadalmi helyzetekben, mégpedig olyanokat, amelyeket a főemlősökön vagy más háziállatokon is megfigyelhetünk. A Sussexi Egyetem kutatói a PLOS ONE tudományos folyóiratban publikálták ezirányú megfigyeléseiket.

A kutatók feltérképezték a lópofákat egy általuk kifejlesztett rendszer (Equine Facial Action Coding System, EquiFACS) segítségével, amely videón rögzítve az izommozgásokat követi nyomon. Ezek használatával 17 cselekvési egységet vagy arckifejezést azonosítottak a lóarc különböző részein.

Ezen mozgások némelyike, például a felső ajak felemelése vagy a szemek szélesítése nagyon hasonlatos az emberi arcmimikához.

Karen Mccomb állati viselkedést tanulmányozó professzor kijelentette, hogy a lovak összetett és rugalmas társadalmi rendszerrel rendelkeznek és a szociális tényezők jelentős hatással bírnak az arckifejezések fejlődésére.

A hasonlóság nem azt jelenti, hogy a lovak ugyanazt az érzelmi állapotot élik át, mint amit az emberek ezen arckifejezések közben.

Ezek az elemzések mindenesetre betekintést nyújtanak abba, hogy a lovak miként tapasztalják meg a társadalmi világukat. Valamivel korábban a Zürichi Mezőgazdasági Kutatóintézet szakemberei arról számoltak be a Scientific Report tudományos folyóiratban, hogy a lovak a hangjuk segítségével fejezik ki az érzelmeiket, azáltal, hogy a nyerítés és más kiadott hangok frekvenciáját váltogatják.

Az ilyen jellegű kutatások segítenek abban, hogy jobban megértsük a lovak viselkedését.

Forrás: www.cnet.com