Partmenti őrség.

Az Ausztráliai déli-partjainál lévő Middle-szigeten többek közt pici pingvinek is élnek. A kék pingvinek, másnéven törpe pingvinek mindössze 35 cm magasak, világ legkisebb pingvinjei. 1991-től kezdve az üledéklerakódás és az árapály mintázatok változása egy rövid időszakot alakít ki az év során, amikor lehetővé válik sziget megközelítése a szárazföldről „száraz” lábbal is. Ezt azonban sajnos azonnal felfedezték a rókák i, akik hamar megtizedelték a földön fészkelő madarak állományát.

Ekkor lépett színre egy szokatlan hős, a helyi tyúktenyésztő Swampy Marsh, akinek nem volt szakképesítése a természetvédelem területén, azonban számtalan, tyúkok közt eltöltött év után pontosan tudta, hogy miként lehet a ravaszdit a szárnyasoktól távoltartani.

Mivel 5000 tyúkot tartott szabadon, Marsh Maremma kutyákat, vagyis Abruzzói juhászkutyákat használt őrködéshez. A nagytestű, fehérbundájú négylábúak Itália partmenti területéről, Maremma régióból származnak, az olaszok egyik leghíresebb nyájörző kutyáját jelentik. Az ebek kiválóan végezték feladatukat és hamarosan kiderült, hogy a kis pingvinek őrzésében ugyanúgy remekül helytállnak.

Noha hivatalosan a Middle-szigetre nem léphetnek be kutyák, ezúttal kivételt tettek az állatokkal, és megadták az engedélyt a kis pingvinek érdekében. Marsh a földdarabra érkezett Oddball nevű kutyájával és munkába állt.

A siker azonnali és elképesztő volt. A rókák bejutását teljes mértékben elvágta a szőrös határőr és hamarosan Oddball szerepét véglegesítették és hivatalosan is megindult egy projekt a sziget pásztorkutyáinak tenyésztésére.

2006 és 2017 között az első két kutya, Eudy és Tula biztosította, hogy egyetlen róka se jusson át a szigetre, ahol eközben 180-ra nőtt a pingvinek száma.

A kutyák nem támadják meg a rókákat, csupán távoltartják a vörösbundáoskat. Ha megérzik a rókaszagot, mély ugatásuk elég ahhoz, hogy elűzze a ragadozót. Eközben a természetvédők arról is gondoskodnak, hogy az ebek időnként szabadnapot kapjanak és mindig legyen kellő mennyiségű vizük, ételük, árnyékuk és társaságuk.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: Middle Island Project/Facebook