Nagyjából négyszer jobban, mint mi.

Mivel az őseik szürkületi ragadozóként tengették a mindennapjaikat, így szükséges volt, hogy az éjjeli látásuk is elég fejlett legyen. Bár a kutyák főként a szaglásukra és a hallásukra támaszkodnak, hogy eligazodjanak a világban, az éjjellátás képessége is megmaradt számukra.

Ez a retinájukban található fényérzékeny pálcikáknak és csapoknak köszönhető, amelyek miatt kevesebb fény is elég ahhoz, hogy jól lássanak. A színlátásunk ugyan valamivel gyengébb a miénknél, de cserébe sosem láttunk még egészséges kutyát a sötétben bukdácsolni.

Ez a szuperképességük csak a kor előrehaladtával kezd gyengülni vagy különféle szembetegségek miatt. Ahogy idősödnek, a retinájuk egyes rétegei elkezdenek megvastagodni, amitől homályosnak, ködösnek tűnik a tekintetük, ez pedig értelemszerűen a látásukra is kihat, ahogyan a hályogok is.

Ha a kutya szemén bármilyen elváltozást látunk, zölden, szürkén, fátyolosan csillog a tekintete, olykor nekimegy dolgoknak, bizonytalanul jár, feltétlenül mutassuk meg állatorvosnak! Bizonyos szembetegségek még időben elcsípve kezelhetőek!

Forrás: Cuteness

Kapcsolódó cikkünk:
Hogyan segíthetünk egy vak kutyusnak a mindennapi életben?