A kutyusokat is sajnos sok fertőző és genetikai betegség is fenyegeti, de oltással, szűréssel és megfelelő tartással a nagy részük kiküszöbölhető.

Különösen kölyökkorban vannak a kutyusok kitéve a fertőző betegségek veszélyeinek, ezért 8 hetes korukban elkezdődik az oltási programjuk és féreghajtásuk. Olykor ennek ellenére vagy idősebb korukban előfordulhatnak megbetegedések, a következő tünetekre érdemes odafigyelni:

  • láz

Az egészséges kutya testhőmérséklete 38-39 fok végbélben mérve. A hőmérsékletük a mozgástól vagy más egyéb természetes folyamatoktól is megemelkedhet átmenetileg, de, ha az rövid időn belül nem normalizálódik, akkor 39.5 Celsius fok már hőemelkedésnek számít, 40 fok láz, 41 fok már nagyon magas, 42 foknál és afölött pedig életveszélyes lehet a kutyák számára.

  • étvágytalanság

Ha egyszer egyszer visszautasítja az ételt, akkor lehet, hogy csak nem éhes, de ha az több napon át tart, akkor valószínűleg valami nincs rendben vele. Ha más tünet is társul mellé, például: láz, hasmenés, hányás stb, akkor egyértelműen beteg.

  • hányás, hasmenés

Egyszeri alkalommal más tünet nélkül nem valószínű, hogy veszélyes, de többszöri megismétlődése egyértelmű jele annak, hogy az eb nincs jól.

  • vizelet megváltozása

A vizelet mennyiségének, állagának, színének megváltozása betegségre utalhat, ahogy az ürítés gyakoriságának változása, esetleges megszűnése komoly problémákat jelez.

  • bőrproblémák, csomók, duzzanatok

Hirtelen bekövetkező szőrhiány, csomó, duzzanat, hasfelfúvódás mind-mind aggasztó tünet.

A felsorolt tünetek bármelyikét észlelve sürgősen fel kell keresni az állatorvost!

Mert a következőkben bemutatott leggyakoribb betegségekkel állhatunk szemben:

Fertőző betegségek:

Veszettség

Korábban itt írtunk erről az emberre is átterjedő vírusos megbetegedésről. A hazánkban kötelező védőoltás eléggé visszaszorította a megbetegedések számát, de elvétve még előfordul sajnos a fertőző vadállatok kapcsán. Az idegrendszert támadó vírust nem könnyű diagnosztizálni, ahogyan kezelni sem, ezért a megelőzése a legfontosabb!

Aujeszky-betegség , azaz az álveszettség

Tünetei az agressziót leszámítva megegyeznek a veszettséggel. viszont a kimenetele minden esetben halálos. A vírushordozó sertések nyers húsának fogyasztásával, és testnedveikkel való érintkezéssel terjed. Emberre nem veszélyes, de védőoltás nincs ellene, így csak a megelőzéssel tudjuk tőle megvédeni kedvenceinket.

Parvo

A parvovírus leginkább a bélrendszert, ritkább esetben a szívizmot támadó betegség, ami leginkább a kölyökkutyák közül szedi áldozatait. Sajnos egy igen ellenálló vírus, ami egy fertőzött kutya hátrahagyott ürülékéből a talajban is sokáig életképes marad, ezért akár a cipőnkön hordozva tudtunkon kívül is hazavihetjük a kiskutyánkhoz. Legfontosabb az időben beadott védőoltás, amivel megelőzhetjük a bajt!

Szopornyica

A szopornyica leginkább lázas, a légutakat, a gyomor-  és béltraktust támadó vírusos megbetegedés, ami idegrendszeri és bőrelváltozásos formában is megjelenhet. Szintén főként kölyökkutyákat támad, ezért fontos a kombinált oltások időbeni beadása!

Coronavírusos bélgyulladás

Tünetei a parvovírushoz hasonlóak, de kevésbé agresszívek. Ez leginkább  a vírus okozta tünetek következtében kialakuló kiszáradással fenyegeti a kutyákat. A megelőző vakcina jelenthet megoldást.

Kennelköhögés

Főként a nagyobb csoportokban tartott kutyáknál jelentkező légúti megbetegedés. Aránylag jól kezelhető, de a megelőzése még fontosabb!

Vérszívók által terjesztett betegségek:

Babesiosis, azaz a babézia

A kullancsok hordozta  egysejtű parazita a kutya vörösvértestjeit teszi tönkre. Kezdetben magas lázzal, levertséggel, fáradékonysággal és étvágytalansággal jár, előrehaladott állapotban megszíneződik a vizelet, és vérszegénnyé válik az állat. Kezeletlenül veseelégtelenséget okoz, ami a kutya halálához vezet, ezért az első tüneteknél azonnali állatorvosi kezelést igényel!

Lyme-kór, vagy másik nevén borrelózis

Szintén kullancsok terjesztik a bakteriális megbetegedést. A kutyákat és embereket egyaránt megbetegít a Lyme-kór, aminek felismerése nem könnyű. A kullancs csípését követően megjelenő kokárdaszerű bőrpír egyértelmű jele, de nem minden esetben tapasztalható. Az ingadozó láz, a sántítás, általános állapotromlás gyanúra adhat okot, hogy kutyánk korábban kullancscsípést szenvedhetett el. Vérteszttel igazolható, állatorvost igényel!

Bőr-, és szívférgesség

Ezt a parazita fertőzést a szúnyogok terjesztik. Felismerése nehéz, mert mire igazán tünetei lesznek a fonálférgek elszaporodásának, már nagy a baj. Bőrférgeknél  a dudorok, szőrhullás, korpásodás, vakarózás utalhat a jelenlétükre és sebészi úton eltávolíthatóak, szemben a szívférgességgel, ami súlyos gyengeség, köhögés, nehéz légzés, lesoványodás tüneteivel jelentkezik, sokszor már későn. Tesztekkel kimutatható a fertőzés, ezért érdemes időközönként elvégeztetni, hogy idejében kezelni tudjuk a problémát.

Egyéb betegségek:

Hasnyálmirigy-gyulladás

A helytelen zsírdús táplálék és elhízás gyakori következménye a hasnyálmirigy-gyulladás. Hányás, hasmenés, láz, étvágytalanság, gyengeség jelentkezhetnek, gyakran a fájdalom miatt púpos háttal közlekedik a kutya, mintha épp székelni készülne. Időben felismerve jól kezelhető, de a gyógyulást követően is valószínűleg étrendváltás lesz szükséges.

Cushing-szindróma

Gyakori hormonális megbetegedés, mely elhízást, szőrhullást, a bőr elvékonyodását, magas vérnyomást, fokozott étvágyat, vízivást, vizelést, valamint számos egyéb tünetet okoz. Felismerni nem könnyű, többnyire nem gyógyítható, de jó eséllyel kezelhetők a tünetek, hogy ne rontsa az életminőséget.

Méhgyulladás

Leginkább az álvemhes szukákat sújtja ez a betegség. Hajfájás, hányás, láz, a hüvelyből távozó gennyes folyadék a leggyakoribb tünetei. Enyhébb esetben gyógyszerrel, súlyosabb esetben műtéttel kezelhető, ivartalanítással nagy eséllyel megelőzhető.

Cukorbetegség

Hasonlóan néz ki, mint az embernél. Sokszor az elhízás, egy hasnyálmirigy-gyulladás, vagy Cushing-szindróma következményeként üti fel a fejét. Diétával, kezeléssel nem okozza az életminőség jelentős romlását, elhanyagolva viszont súlyos következményekkel járhat.

Nem valódi betegség, de komoly problémákat okozhat:

Allergia

Leginkább ételallergia formájában jelentkezik, de számos más egyéb a kutyával érintkező, vagy azt belélegzett dolog kiválthat allergiás reakciót. Ez az állat immunrendszerének válasza az általa nem kívánatosnak ítélt dolgokkal szemben. Legtöbbször vakarózással kezdődik, de sokszor szőrhiány is kialakul. Súlyosabb eseteknél a nyálkahártyák irritációja és nehézlégzés is előfordulhat. Fontos felderíteni a kiváltó okot, hogy tudjuk, hogyan is kezelhetjük a problémát. Ehhez szintén állatorvos segítsége szükséges.

Túlhevülés

Főként nyáron vannak kitéve a kutyák a túlhevülés veszélyének, hiszen nem tudnak izzadni, ha melegük van. Lihegéssel próbálják leadni a fölösleges hőt. A tűző napon vagy a zárt autóban bekövetkezhet a túlhevülés, amire a zavartság, zaklatott lihegés, vörös nyelv, tág pupillák, hányás, görcsök tünetei jellemzőek, súlyosabb esetben kóma, majd halál. Az első tünetek jelentkezésekor nagyon fontos az azonnali hűtés a fokozatosság elvén, és az itatás, nem jéghideg vízzel!

Mérgezés

Nem csak a kimondott mérgek jelentenek veszélyt a kutyusokra, számunkra ártalmatlan élelmiszerek is megbetegíthetik őket. Ilyenek például: csokoládé, a koffeintartalmú italok, az alkohol, a hagyma, a gomba és az élesztő, szőlő és mazsola, makadámdió, avokádó, nyírfacukor (xilit, xilitol), nyers sertéshús, vagy lazac, vagy tészta, bizonyos fűszerek, ételízesítők, sütőpor, szódabikarbóna és a lista egyre bővül. A mérgezés mértéke persze egyedenként eltérhet. Van kutya, aki a csokinkat ellopva és azt elmajszolva semmilyen reakciót nem mutat, míg másik társa ugyanakkora mennyiséggel súlyos mérgezési tünetekkel kerül orvoshoz, esetenként már túl későn. Tudván, hogy eléggé falánk kis állatok, jobb a bajt megelőzni és ezeket számára hozzáférhetetlen helyen tárolni. Igaz ez a saját célra használt gyógyszerekre, mint az aszpirin vagy paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók például. Ami nekünk jó, nekik nem feltétlen! A mérgezéses tünetek elég széles spektrumot ölelnek fel, de a korábban felsorolt jelek bármelyikével forduljunk állatorvoshoz!