in

Valóban veszélyes a csokoládé a kutyákra?

A válasz határozott igen.
Bár sokan legyintenek rá, mondván, hogy adtak már a kutyájuknak és semmi baja sem lett, de ez pusztán a szerencsén múlott. A csokoládé kakaóbabból készül, ami koffeint és egy teobromin nevezetű vegyületet is tartalmaz, ami árt a kutyának. Amíg a mi szervezetünkre pozitívan hat kis mennyiségben, számukra könnyen mérgezővé válik. Egy kevéske csokoládé hányingert, hányást válthat ki náluk, nagyobb mennyiségben szapora szívverést, vérnyomás-emelkedést, légzési nehézségeket és esetenként halált is, ezért nagyon fontos odafigyelni rájuk!

Mennyi a mérgező?

Hogy mekkora adagot tud feldolgozni a kutya szervezete különösebb probléma nélkül, az függ a kutya testtömegétől, aktuális egészségügyi állapotától, valamint a csokoládé minőségétől és mennyiségétől.

Minél több kakaót tartalmaz egy csoki, annál veszélyesebb a kutyára nézve. A legtöbb teobromint az étcsokoládék és más magas kakaótartalmú, fekete csokoládék tartalmaznak, szemben a fehércsokoládéval, amiben jóval kevesebb van.

Komoly mérgezési tünetek léphetnek fel 80-100 mg teobromin/kilogrammnál, 115 mg pedig már halálos dózis. Ez a gyakorlatban egy 4 kilós kutyánál nagyságrendileg 30 gramm fekete csokit, vagy 90 gramm félédes, vagy 270 gramm tejcsokoládét jelent.

Ha például egy termetes (40-50 kilogrammos) kutya megeszik egy tábla epres tejcsokit, akkor valószínű egy kis hasfájással megússza a kalandot, míg ugyanez nem mondható el akkor, ha sötét étcsokoládéból fal be ugyanennyit.

Mi a teendő, ha gyanakszunk, hogy a kutyánk csokit evett?

Mivel az ebek nem mindig tudnak uralkodni magukon, ha finomságokról van szó, így nekünk kell odafigyelni rájuk. Számukra a csoki finom, viszont nincsenek tisztában a következményeivel, így akár el is csenhetik az ajándékba kapott édességet, amit aztán be is falnak.

Ha biztosan tudjuk/láttuk, hogy a kutya csokit evett, vagy nem láttuk, nem tudjuk biztosan, de a következő tünetek jelennek meg rajta:

  • fokozott szomjúság,
  • hasmenés,
  • hányás,
  • túlzott vizelés,
  • heves szívdobogás,
  • izomremegés,
  • rohamok,

azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Az ilyen jellegű mérgezés még idejében elcsípve aktív szénnel, hánytatóval, folyadékpótlással jó eséllyel kezelhető!

Forrás: Cuteness

Íme a leghíresebb festők és macskáik

Joe Biden egyik német juhászkutyája lesz az első mentett eb a Fehér Házban